Direct naar artikelinhoud
wetenschap

"Cannabisallergie kan levensbedreigend zijn”

Een cannabisplantage in Uruguay.Beeld AP

Onderzoekers van het UZA en de Universiteit Antwerpen hebben voor het eerst cannabisallergie en de daaraan verbonden risico’s uitgebreid in kaart gebracht. Hun studie toont aan dat de allergie een brede waaier aan symptomen kan veroorzaken, van hooikoortsachtige klachten tot in sommige gevallen een levensbedreigende anafylaxie (een zeer ernstige allergische reactie).

Dat je allergisch kan zijn aan cannabis, is nog niet lang bekend. Didier Ebo, hoogleraar aan de UAntwerpen en adjunct-diensthoofd van de afdeling Immunologie en Allergologie in het UZA, stelde tien jaar geleden een link vast tussen fruitallergie en cannabisallergie. Vandaag werkt hij als promotor samen met Ine Decuyper, die voor haar doctoraat een kleine 400 patiënten beschreef, om de risico’s in kaart te brengen.

“We toonden aan dat cannabisallergie een brede waaier aan symptomen kan veroorzaken, van hooikoortsachtige klachten tot levensbedreigende anafylaxie”, zegt Decuyper. “Het is zelfs zo dat één op vijf patiënten een anafylactische episode ervaarde na cannabisblootstelling: zij kregen te maken met veralgemeende en mogelijk levensbedreigende klachten aan verschillende orgaansystemen.”

Roken, eten of aanraken

Om allergisch te raken aan cannabis, moet je de drug niet noodzakelijk gerookt hebben, blijkt uit het onderzoek. De meerderheid van de onderzochte patiënten bleek dat wel te doen, maar ook inslikken en huidcontact werden beschreven. “Opvallend is dat 34 patiënten ook allergische klachten meldden bij louter passieve blootstelling aan cannabis - bij passieve rook of indirect huidcontact”, zegt Decuyper. “Twee patiënten vermeldden zelfs nooit eerder cannabis te hebben gerookt, gegeten of aangeraakt.”

Patiënten met cannabisallergie hebben ook vaak klachten bij perzik, appel, banaan, maar ook citrusvruchten, tarweproducten, noten en zelfs bier en wijn

Bijna de helft van alle cannabisallergische patiënten ervaart ook veralgemeende klachten bij contact met verschillende plantaardige voedingsmiddelen zoals perzik, appel, banaan, maar ook citrusvruchten, tarweproducten, noten en zelfs bier en wijn. Hoeveel mensen aan de allergie lijden, is volgens de onderzoekers moeilijk in te schatten, omdat lang niet iedereen die klachten ondervindt, zich zal melden.

Huid- en luchtwegklachten

Decuyper onderzocht ook de risico’s bij personen die op professioneel vlak aan cannabis worden blootgesteld, zoals politieagenten die cannabisplantages ontruimen of in beslag nemen. “Uit het onderzoek bleek dat meer dan een derde van de ondervraagde agenten, allemaal betrokken bij de ontruiming en inbeslagname van cannabisplantages, milde tot matig ernstige huid- en/of luchtwegklachten rapporteerde. Maar cannabisallergie konden we niet vaststellen. De oorzaak voor de klachten blijft onbekend, maar vermoedelijk spelen schimmels, stof en pesticiden die aanwezig zijn in cannabisplantages, een rol. Beschermingskledij dragen is dus erg belangrijk.”

Vermoedelijk spelen schimmels, stof en pesticiden die aanwezig zijn in cannabisplantages een rol

Naast het onderzoeken van risico’s werden ook vijf diagnostische testen ontwikkeld. “Drie van die testen focusten op een specifiek onderdeel van cannabis, het ‘Can s 3'-eiwit, het onderdeel waarop de allergie zich ontwikkelt”, zegt Ebo. “Met die technieken konden we twee op drie cannabisallergische patiënten identificeren. In toekomstig onderzoek gaan we verder focussen op de eiwitten in cannabis, om zo de diagnostiek nog te kunnen verbeteren.”