Direct naar artikelinhoud
Vrouwendag

Extreemrechtse Italiaanse partij blundert met seksistische flyer voor Vrouwendag

Barbara Lezzi, de Italiaanse minister voor het zuiden, kon niet lachen met de folder.Beeld EPA

Vertegenwoordigers van de extreemrechtse Italiaanse partij Lega hebben zich de toorn van heel wat landgenoten op het lijf gehaald met een expliciet seksistische folder naar aanleiding van Internationale Vrouwendag. Dat schrijft The Guardian.

Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag maakte de lokale Lega-afdeling in de Zuid-Italiaanse stad Crotone een pamflet dat morgen zou worden uitgedeeld op een partijbijeenkomst. 

De flyer was bedoeld als eerbetoon aan vrouwen, maar mist zijn doel volledig. In de tekst worden degenen die “de waardigheid van vrouwen beledigen door te beletten dat ze hun natuurlijke rol opnemen om het leven en de familie te ondersteunen” onder vuur genomen.

Volgens het pamflet komt die “natuurlijke rol” van vrouwen op zes manieren in het gedrang, onder meer door vrouwen die zich willen ontplooien waardoor een “haatdragende houding ten opzichte van mannen wordt opgewekt”. Een andere bedreiging vormen de voorstanders van gelijke ouderschapsrechten voor koppels van hetzelfde geslacht.

De folder eindigt met de boodschap dat vrouwen “een belangrijke sociale missie hebben met het oog op het voortbestaan van onze natie”. 

“Verkeerd geïnterpreteerd”

Leden van de centrumlinkse oppositiepartij Partito Democratico reageren bijzonder ontstemd op de flyer, die er volgens hen “op gericht is om vrouwen terug te voeren naar de middeleeuwen”.

Giancarlo Cerrelli, de partijsecretaris van Lega in Crotone, zei aan The Guardian dat de flyer bedoeld was om “de belangrijke sociale rol van vrouwen” te promoten, maar dat zijn boodschap verkeerd geïnterpreteerd wordt. “Meer kan ik niet zeggen”, voegde hij eraan toe. De nationale partijleiding legde Cerrelli immers een spreekverbod op nadat verschillende vrouwelijke ministers van coalitiepartner Vijfsterrenbeweging verbolgen reageerden.

‘De flyer was bedoeld om de belangrijke sociale rol van vrouwen te promoten, maar mijn boodschap wordt verkeerd geïnterpreteerd’
Giancarlo Cerrelli, de partijsecretaris van Lega in Crotone

“Deze flyer katapulteert ons jaren terug”, zeiden Giulia Grillo, minister van Volksgezondheid, defensieminister Elisabetta Trenta en Barbara Lezzi, minister voor Zuid-Italië, in een verklaring. “Als vrouwen in deze regering willen wij onze grote bezorgdheid uitdrukken. We hopen en vertrouwen erop dat de leiders van de Lega zich hier zo snel mogelijk van zullen distantiëren.”

Matteo Salvini, partijleider en vicepremier, zei meteen dat hij niet achter de inhoud van het pamflet staat. “Ik streef naar gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen, en tussen vaders en moeders”, zei hij.