bron: Ben Vanheukelom

Rechtszaak tegen Europa geeft gezicht aan klimaatslachtoffers

 “Europa doet te weinig aan de opwarming, daarom stappen we naar het Europees Hof van Justitie”. Zo klonk het vorig jaar in mei toen tien gezinnen naar het Europees Hof van Justitie in Luxemburg stapten. Een paar van hen hebben nu hun zaak nog eens toegelicht bij een aantal Europarlementsleden.

The People's Climate Case

Vorig jaar stapte een tiental families naar het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Gezinnen uit Portugal, Duitsland, Italië, Frankrijk.. maar ook uit het hoge Noorden. The People’s Climate Case, zo heet het initiatief. In de marge zijn er ook al meer dan 180.000 handtekeningen verzameld (lees verder onder de video).

Videospeler inladen...

Sanna Vannar is een Sami uit Zweden. De Sami zijn een van oorsprong nomadisch volk dat in het noorden van Scandinavië woont. In Zweden wonen er zo’n 20.000 Sami. Sommigen van hen leven van de rendierenteelt. Maar dat wordt steeds moeilijker. De koude winters van vroeger bestaan niet meer, zegt Sanna. “We hebben nu meer warme dagen in de winter dan ooit, de sneeuw smelt en het regent regelmatig. "

Wanneer het dan kouder wordt, bevriest het water en bedekt het ijs de mossen waar de rendieren van leven. In de zomer kampen de Sami steeds meer met droogte en bosbranden. Ook de vissen trekken weg omdat het water te warm is. "Het wordt steeds moeilijker om van de natuur te leven. Maar dat is het enige dat ik wil. Ik wil dat we de keuze blijven hebben om dat te doen."

Roemenië: van vier naar twee seizoenen

Vroeger hadden we vier seizoenen, zegt Petru Vlad, vandaag maar twee meer. Vlad is één van de vele keuterboeren in het Karpatengebergte van Centraal-Roemenië (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Hij leeft letterlijk van het land en de dieren die hij houdt. “We lijden allemaal aan hetzelfde, hulpeloosheid. Het weer is veel grilliger geworden en warmer. De droogte is een groot probleem. We moeten nu al onze dieren 500 meter hoger laten grazen. Warme en koude dagen wisselen elkaar snel af. Regen en hagel vernietigen onze oogst.”
Zelf kan hij nog de eindjes nog net aan elkaar knopen. Maar hij vreest vooral voor de toekomst van zijn kinderen.

Het Europees Hof van Justitie

Een rechtszaak van burgers tegen Europa. Het lijkt wel de strijd van David tegen Goliath. Ook omdat tot nu toe geen enkele milieuorganisatie erin geslaagd is om bij het Europees Hof een zaak ontvankelijk te laten verklaren.  

Momenteel beraadt het Hof zich nog over de ontvankelijkheid van de zaak. Het kan nog een tijdje duren vooraleer daar een uitspraak over komt. En dan kunnen de klagers daar nog tegen in beroep gaan.

Videospeler inladen...

Advocaat Roda Verheyen meent nochtans dat er mogelijkheden zijn om het Hof te laten bewegen. Je hebt mensen die duidelijk het slachtoffer zijn van de opwarming en je hebt de wetenschap die zegt dat we tegen 2050 klimaatneutraal moeten zijn. Europa wil tegen tegen 2030 minstens 40 procent minder CO2 uitstoten. Maar de wetenschap zegt dat er meer moet gebeuren.

De wetenschap zegt dat Europa te weinig doet, wij geloven dat de rechter dat niet naast zich kan neerleggen

Roda Verheyen, advocaat People's Climate Case

“Er is een kloof is tussen wat de wetenschap zegt dat moet gebeuren om de burgers te beschermen en wat de politiek eraan doet. Daar dient een rechtbank voor om dat recht te trekken. Dat zie je niet alleen in Europa maar ook daarbuiten, steeds meer burgers stappen naar de rechtbank. Je hebt een wettelijk kader waar zowel de wetgevende als de uitvoerende macht zich aan moet houden. Dat is vrij objectief, Europa doet te weinig zegt de wetenschap, wel wij geloven dat de rechter dit niet zomaar naast zich kan neerleggen.”
In ieder geval maken de gezinnen en Roda Verheyen zich op voor een uitputtingsslag.

Meest gelezen