Voorrang voor Nederlandstalige kinderen op scholen in Vlaamse Rand “juridisch onmogelijk”

© BELGA

Nederlandstaligen die hun kinderen inschrijven in een school in de Vlaamse Rand rond Brussel, zullen dan toch geen voorrang krijgen. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) op een vraag van Vlaams parlementslid en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Het voorstel van Crevits is “juridisch niet mogelijk”, zegt ze.

Vlaams minister van Onderwijs Crevits besliste in september vorig jaar om te onderzoeken hoe ze in de scholen van de Vlaamse gemeenschap in de Vlaamse rand een “minimaal percentage aan leerlingen met minstens één Nederlandstalige ouder konden verzekeren van een plaats”, een voorrangsregeling dus. Dat was volgens Crevits een “noodzakelijke maatregel”, omdat heel wat Franstalige ouders uit Brussel ook kiezen voor een Nederlandstalige school in de Rand.

Maar die voorrangsregeling zal er niet komen. Crevits vroeg juridisch advies op bij haar administratie, en dat maakt bezwaar op drie punten. Ten eerste: omdat de Vlaamse Rand in principe een eentalig onderwijslandschap is, is er geen juridische basis voor voorrang voor Nederlandstaligen zoals dat in het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad wel kan. Ten tweede: voorrang voor Nederlandstaligen beperkt tot de Vlaamse Rand, creëert een onderscheid binnen het Nederlandstalige onderwijs in Vlaanderen. Tot slot: een voorrangsregel zou beschouwd kunnen worden als een vorm van discriminatie op grond van nationaliteit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen