Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V)
Volledig scherm
Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) © Photo News

1 op 6 werkzoekenden spreekt amper Nederlands

Meer dan 17% van de werkzoekenden in Vlaanderen spreekt geen of nauwelijks Nederlands. CD&V pleit daarom voor verplichte taalcursussen én een staatsexamen zoals in Nederland. Wie de cursus niet volgt, kan zijn uitkering kwijtspelen. “Mensen die jarenlang uitkeringen krijgen zonder Nederlands te leren, dat kan niet meer.”

129 reacties

  • Stefaan Knockaert

    5 jaar geleden
    @Saadia Sellak : Dit is een terechte opmerking. Ik ga volledig akkoord met uw standpunt !!
  • Liesbeth Cuppens

    5 jaar geleden
    CD&V heeft groot gelijk: een taal- en Staatsexamen zijn nodig om werknemers te integreren op de werkvloer. Hoe kan men ooit goed communiceren wanneer men de taal die men om zich heen hoort niet spreekt of begrijpt? Voer het -verplichte- examen (NL + F) zo snel mogelijk in aub. Duits moet een optie zijn en een meerwaarde, maar geen voorwaarde. Men mag niet te veeleisend zijn. Engels is geen landstaal en hoort niet in het rijtje thuis.
  • etienne bies

    5 jaar geleden
    Martine De Vriendt Stel mij hier toch vele vragen over: 55-plussers die steeds in coaching moeten (wat de staat veel geld kost en niet het stempelgeld)...???? Martine ik vraag me af waar je je info gaat halen. Outplacement is niet ten koste van de staat maar wel van de ontslagen werknemer indien het niet om een collectief ontslag gaat. In geval van collectief ontslag moet de werkgever dit betalen.
  • Saadia Sellak

    5 jaar geleden
    Het probleem is dat er in Vlaanderen door de Vlamingen nauwelijks correct Nederlands wordt gesproken. Men gebruikt dialecten met veel grammatica fouten. Een nieuwkomer in Vlaanderen hoort verschillende dialecten om zich heen, terwijl de nieuwkomers in Nederland bijna allemaal Nederlands spreken binnen slechts twee jaar. Wel met een buitenlands accent, maar het is vrij goed Nederlands.
  • Lisette Theunis

    5 jaar geleden
    De CVP en de andere partijen hebben 30 jaar liggen te slapen. Heel wat kinderen van de 3de generatie nieuwe Belgen spreken nog amper nederlands onderling. De politiek heeft gewoon nagelaten om tijdig de juiste beslissingen te nemen om de huidige maatschappelijke problemen op school en op de arbeidsmarkt te voorkomen. Ze gaan net voor de verkiezingen de problemen nog eens aanpakken als ze zich stellen.