Leefbaar Tervant boos om afwijzen nulmeting rond Bionerga

De actiegroep Leefbaar Tervant is van oordeel dat burgemeester Vints op een zeer nonchalante en oppervlakkige wijze het voorstel van Groen Beringen heeft afgewezen om naar aanleiding van de vestiging van Bionerga een nulmeting uit te voeren. Leefbaar Tervant zelf dringt aan op een biomonitoring met een opvolging van ziektebeelden in de regio.

rv/zb

"Wat de nulmeting beteft: daarvoor verwijst burgemeester Vints naar een reeds gedane meting waaruit bleek dat er in Beringen geen problemen zijn inzake luchtkwaliteit", zegt woordvoerder Peter Houdmeyers. "De betreffende studie van het VITO was geen lokale meting, maar gebaseerd op een extrapolatie van data die werden verzameld in Retie en Hasselt. Dergelijk onderzoek heeft geen enkele waarde als basisvergelijking met toekomstige metingen bij het operationeel zijn van een afvalverbrandingsinstallatie. Dit was een maneuver om de bezorgde burgers te temperen, maar voldeed helemaal niet aan onze vraag naar een follow-up-aanpak gebaseerd op biomonitoring en epidemiologisch onderzoek, wat neerkomt op de opvolging van ziektebeelden in de regio. Vints verwijst naar het feit dat er vandaag geen probleem is op het vlak van luchtkwaliteit, ondank het feit dat er sedert 2 jaar zorgwekkende concentraties formaldehyde worden gemeten in Tervant. De bedoeling van een nulmetingaanpak is nu meten hoe het lokaal gesteld is met ovenrelevante parameters en nadien follow-up-metingen organiseren om te verifiëren of de gezondheid van lokale bewoners al dan niet wordt beïnvloed. Leefbaar Tervant doet dan ook voor de zoveelste keer een oproep aan het stadsbestuur van Beringen om werk te maken van een degelijke biomonitoring met opvolging van ziektebeelden in de regio. Hiervoor niet ijveren zou als schuldig verzuim kunnen beschouwd worden."

Inmiddels wacht Leefbaar Tervant nog altijd op de uitspraak van de Raad van State in verband met het verzoek tot nietigverklaring van de milieuvergunning.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer