Bijna twintig jaar na faillissement: afhandeling schadevergoeding in zaak Lernout & Hauspie nog maar eens uitgesteld

© fvv

De burgerlijke afhandeling van de fraudezaak rond Lernout & Hauspie (L&H), waarbij nog de omvang van de schadevergoedingen bepaald moet worden, is uitgesteld tot 13 december. Dat heeft het Gentse hof van beroep vrijdag beslist. Het hof kan de zaak momenteel niet behandelen omdat er rechters te kort zijn, zei voorzitter Erik Van de Sijpe.

Het spraaktechnologiebedrijf ging in 2001 failliet, nadat het sinds de zomer van 2000 in vrije val was door een fraudeschandaal na berichtgeving over onregelmatigheden in de boekhouding. Het hof van beroep in Gent legde op 20 september 2010 de straffen op in de fraudezaak rond L&H en veroordeelde oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie tot elk vijf jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel.

Het hof van beroep kon pas in 2014, na procedures voor het Hof van Cassatie, overgaan tot de afhandeling van de burgerlijke vorderingen in de zaak. Meer dan 15.000 burgerlijke partijen maken nog aanspraak op een schadevergoeding, onder wie 2.733 gedupeerden zonder advocaat.

De burgerlijke partijen hoopten vooral op een veroordeling van bedrijfsrevisor KPMG, die in tegenstelling tot andere beklaagden wel over voldoende financiële middelen zou beschikken. Het Gentse hof van beroep oordeelde echter al dat KPMG geen schadevergoedingen moet betalen. Alleen zes vroegere bestuurders, onder wie Jo Lernout en Pol Hauspie, komen in aanmerking voor het betalen van een schadevergoeding.

Het hof stelde de afhandeling van de schadevergoedingen vorig jaar uit naar 8 maart, maar de zaak kon vrijdag opnieuw niet worden behandeld.

“Er is een vraag tot uitstel van een advocaat die in het buitenland zit”, zei voorzitter Erik Van de Sijpe. “Dat hoefde maar een kort uitstel te zijn, maar het feit is dat we maar met 48 magistraten zitten op een kader van 57. In de loop van 2019 verwachten we nieuwe benoemingen, waardoor we eind 2019 op 53 magistraten moeten komen. Op 13 december hopen we de zaak te behandelen en het is de bedoeling dat we tot een eindarrest komen. Dat zal niet op één of twee maanden zijn, want er zijn 15.000 burgerlijke partijen.”

Een uitspraak wordt dus vermoedelijk in de tweede helft van 2020 verwacht. Tegen dat arrest is ook nog cassatieberoep mogelijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen