Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Steden investeren meer in onderwijsmaatregelen

Illustratiebeeld.Beeld Aurélie Geurts

De Vlaamse steden en gemeenten hebben de afgelopen legislatuur 10 miljoen euro meer geïnvesteerd in flankerend onderwijsbeleid (FLOB). Dat zijn alle maatregelen die zij nemen om onderwijs te faciliteren, zoals een spijbelbeleid of het ondersteunen van toneel op school. Een klein deel wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid, het leeuwendeel door de gemeenten zelf.

De budgetten daarvoor stegen de afgelopen legislatuur sterk van 89,25 miljoen euro (2013) naar 99,3 miljoen euro (2018). Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Jo De Ro (Open Vld) opvroeg bij Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA). "Ik roep de steden en gemeenten bij het begin van de nieuwe legislatuur op om de stijging van de middelen van de afgelopen jaren voort te zetten."

Opvallend zijn de grote verschillen tussen de gemeenten op vlak van de budgetten die ze uittrekken voor de maatregelen. Steden als Gent en Antwerpen trekken bijvoorbeeld respectievelijk 309,5 en 314,4 euro per leerling uit terwijl dat in een stad als Leuven maar 101,9 euro is en in Mechelen zelfs 45,2 euro. Sommige gemeenten voorzien zelfs helemaal geen middelen, zo blijkt ook.