Direct naar artikelinhoud
Intensieve zorgen

Farid Bamouhammad op intensieve zorgen in ziekenhuis Ukkel

Farid Bamouhammad ligt op intensieve zorgen.Beeld BELGA

Farid Bamouhammad, beter bekend als ‘Farid le Fou’, is woensdag in de Europa Ziekenhuizen in Ukkel opgenomen op de dienst palliatieve zorgen van de Saint-Elisabeth Clinique. Dat heeft zijn familie vrijdag aan Belga laten weten.

De Fransman van Algerijnse origine heeft woensdag de gevangenis van Sint-Gillis verlaten. Volgens de familieleden die aan zijn ziekbed waken, werd Farid Bamouhammad gehospitaliseerd na een hongerstaking van drie weken en een drinkstaking van een week.

"Hij kampt met een veralgemeende kanker in terminale fase. Hij kon niet genieten van een omgeving en een aan zijn kritieke en pijnlijke toestand aangepaste zorgen", klagen ze aan. "Hij zat in de gevangenis, in een kleine cel, zonder daglicht, zonder liefde en zonder zijn naasten om hem bij te staan in zijn laatste dagen, zonder menswaardigheid."

In het ziekenhuis in Ukkel maakt Farid Bamouhammad zijn laatste momenten mee zonder enige bewaking van cipiers of van de politie, preciseren de familieleden nog.
Bamouhammad heeft een zwaar gerechtelijk verleden. Hij kreeg in totaal meer dan 30 jaar celstraf voor moord, diefstal met geweld en gijzelnemingen en moet in theorie nog tot 2027 achter de tralies blijven. Bij zijn verschillende overplaatsingen zorgde hij regelmatig voor sociale onrust bij de cipiers. Wegens zijn onvoorspelbare reacties en onhandelbaar gedrag, kreeg hij de bijnaam Farid "le Fou".