© Shutterstock

Van houtskool tot slakkenslijm: deze vreemde ingrediënten smeren we op ons gezicht

Houtskool, slakkenslijm en als het van de Zuid-Koreanen afhangt, binnenkort ook zalmsperma. Voor die stralende huid moet je wat overhebben. Tal van Aziatische en Westerse cosmeticamerken experimenteren met de gekste ingrediënten om toch maar de eeuwige schoonheid in een potje te kunnen verkopen.

lla

Zalm(sperma)

Dit eigenaardige ingrediënt hebben we te danken aan Zuid-Korea, het Aziatische cosmetica paradijs bij uitstek. Volgens de makers herstelt het goedje het celweefsel en vernieuwt het de huid. Ook zou het ontstekingen tegengaan en remt het, door de vernieuwing van de (huid)cellen, het verouderingsproces af.

De makers zijn alvast overtuigd maar bij wetenschappers heerst er nog twijfel: Zo gelooft de Amerikaanse onderzoekster Rachel Nazarian van de Schweiger Dermatology Group in New York in de voordelen van het DNA van zalmsperma. “Eerder onderzoek toonde aan dat zalmsperma de elasticiteit van de huid kan verbeteren en dat de huid gladder aanvoelt.” Maar collega professor Samer Jaber van Washington Square Dermatology heeft zo zijn bedenkingen. “De onderzoeken die tot nu toe gevoerd werden, zijn erg kleinschalig. Er is nog nergens een sluitend bewijs opgedoken dat het ook daadwerkelijk een positief effect heeft op de huid.”

Slakkenslijm

Heel wat bekender is het gebruik van slakkenslijm of gel in huidverzorgingsproducten. De Helix Aspersia Mullerslak bevat een hoge concentratie aan collageen, elastine en antibacteriële stoffen, wat een herstellend effect heeft op de huid. Het slijm van een slak wordt door het dier gebruikt om zich voort te bewegen en om het slakkenhuis te herstellen indien nodig”, legt dermatoloog Thomas Maselis uit. “Uit onderzoek blijkt dat het product wel degelijk heilzame effecten kan hebben voor mensen, zoals de huid soepeler maken of een verjongend effect creëren.”

LEES OOK. Smeren we straks slakkenslijm op ons gezicht? “Het heeft potentieel”

Houtskool

Houtskool wordt niet alleen gebruikt om vlees boven te grillen. Ook in tal van schoonheidsproducten wordt gebruikgemaakt van actieve houtskool. Het zou immers overtollige oliën en vuil absorberen en zo een zuiverende werking hebben: goed voor de wat vettere huid met onzuiverheden en acne. Of het ook werkt en wetenschappelijk ondersteund wordt, is voorlopig nog koffiedik kijken. Ook hier zijn de effecten van houtskool in beautyproducten nog te weinig onderzocht om sluitende conclusies te trekken.

Rijst(water)

Japanse vrouwen maken al eeuwenlang gebruik van rijstwater om hun haren sterker en zachter te maken. Maar ook in cosmetica zit er meer rijst dan je denkt en dat omwille van zijn drievoudige functie: het voedt, hydrateert en laat je achter met een stralende teint. “Rijst wordt al generaties lang gebruikt in Aziatische cosmetica”, zegt doctor en dermatoloog Joel Schlessinger. “Rijst kan ook de huidelasticiteit verbeteren. Het effect van rijstwater is nog niet genoeg getest om dezelfde conclusie te kunnen trekken.”

LEES OOK.Koop je de oplossing voor glanzend haar gewoon in de supermarkt?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer