Direct naar artikelinhoud
ruimtevaart

SpaceX-ruimteschip Crew Dragon veilig op zee geland

De Crew Dragon is vandaag omstreeks 14.45 uur Belgische tijd in de Atlantische Oceaan neergekomenBeeld REUTERS

Het nieuwe Amerikaanse ruimteschip voor bemand transport Crew Dragon is na een eerste en geslaagde testvlucht zoals gepland vandaag omstreeks 14.45 uur Belgische tijd in de Atlantische Oceaan neergekomen, zo was rechtstreeks op NASA TV te volgen.

De capsule plofte op 370 kilometer van de kust van Florida in het water. Een speciaal uitgeruste bergingsschip Go Searcher van SpaceX was in de buurt, net als een onderzoeksvliegtuig van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA dat voor livebeelden zorgde. De laatste keer dat de Amerikanen een ruimteschip voor bemand transport in de Atlantische Oceaan zagen landen was op 13 maart 1969, met de Apollo-9.

De testvlucht werd uitgevoerd met aan boord een pop, Ripley, die uitgerust was met sensoren. Op die manier moest worden nagegaan welke krachten echte astronauten zouden ondergaan. Ook in de capsule zelf bevinden zich een hele hoop meetinstrumenten. Met de missie - Demo-1 - wil het bedrijf van Elon Musk aantonen dat het ook een bemand ruimteschip kan ontwikkelen.

De bedoeling is om in juli twee astronauten met de Crew Dragon, een omgebouwde versie van de vrachtcapsule Dragon, te laten reizen

De Crew Dragon was vorige week zaterdag met behulp van de draagraket Falcon 9 op Cape Canaveral gelanceerd en meerde een dag later op automatische piloot aan bij het internationaal ruimtestation ISS. De laatste grote test - de terugvlucht - werd vrijdagmorgen ingezet.

De testvlucht maakt deel uit van de ambitie om opnieuw aan te knopen met autonome bemande ruimtevluchten vanuit de VS. In 2011, met het uit roulatie nemen van de Space Shuttle, waren de Verenigde Staten gestopt met het uitvoeren van dergelijke bemande ruimtevluchten. Sindsdien zijn Amerikaanse astronauten voor missies in het ISS aangewezen op de Russische Sojoez als transportmiddel.

SpaceX verzorgt met zijn Falcon en de Dragon voor het Amerikaanse ruimtevaartbureau al voor onbemand vrachttransport van en naar het ISS. De bedoeling is om in juli twee astronauten met de Crew Dragon, een omgebouwde versie van de vrachtcapsule Dragon, te laten reizen.