Het AfricaMuseum in Tervuren
Volledig scherm
Het AfricaMuseum in Tervuren © BELGA/BELPRESS

Beeld in nieuwe expo AfricaMuseum werd brutaal geroofd na aanval van het koloniale leger

'Weergaloze kunst', de expo waarmee het AfricaMuseum eind vorig jaar opnieuw de deuren opende, toont trots het spijkerbeeld 'Nkisi nkonde'. Maar onderzoek toont aan dat alvast dit stuk brutaal geroofd werd, bericht De Morgen vandaag.

7 reacties

  • JAN krommentak

    5 jaar geleden
    Het museum mag nooit gesloten worden dit is even belangrijk als het kamp van Breendonk de feiten gepleegd in Congo zijn vergelijkbaar en moeten op dezelfde wijze een forum krijgen men wijst de Duitse bevolking terecht op haar verleden maar zelf wil men in de schaduw blijven en ontkennen dit kan niet meer koningshuis of niet !
  • JAN krommentak

    5 jaar geleden
    Neen dit museum mag men zeker nooit sluiten maar moet grondig hervormd worden , men moet de waarheid durven tonen net zoals bij de slachtoffers van de holocaust dit heeft dezelfde omvang van gruwel en men moet de schuldigen in dit verhaal durven aanduiden en desnoods vervolgen of heeft de éne mens meer waarde dan de andere ?
  • Roger Rymen

    5 jaar geleden
    Waardevolle, historische kunstwerken teruggeven aan landen waar dictatoriale regimes het voor het zeggen hebben of waar risico bestaat voor burger- of andere oorlogen is het domste wat je kan doen want binnen de kortst mogelijke termijn verdwijnen die kunstwerken in de zakken van dictators of plunderaars. We maakten dit zeer recentelijk mee in Irak, Syrië, Egypte, Libanon, Libië ... Ooit gaf België zaken terug aan Congo, deze werden door Mobutu aangeslagen en zijn sindsdien verdwenen in de privé
  • Piet Van Buggenhout

    5 jaar geleden
    Het zou een mooi gebaar zijn als dat beeld zou teruggegeven worden op een plechtigheid waarbij ook zijne koninklijke hoogheid Filip aanwezig is en waarop hij zijn verontschuldigingen zou aanbieden voor de wandaden door zijn voorvader gepleegd.
  • Griet Maes

    5 jaar geleden
    @Nikolaas Bouman, de tickets zijn op dit moment weken op voorhand uitverkocht, zeker voor het weekend, dus het lijkt me sterk dat je telkens de enige bezoeker bent? Ik rijdt er elk weekend voorbij en het is er telkens over de koppen lopen.