‘The Jane’ blijft maand gesloten na brand: “Bijkeuken moet wellicht volledig vernieuwd worden”

Een brand heeft zaterdag voor veel schade gezorgd aan tweesterrenrestaurant The Jane. De bijkeuken raakte zwaar beschadigd en moet mogelijk helemaal vernieuwd worden. “Het restaurant zal hopelijk over een maand terug kunnen open gaan”, zegt chef Nick Bril. Voor de gasten was er nog een troostglaasje champagne.

Nina Bernaerts / Jarit Taelman

Wat een culinair hoogtepunt moest worden voor zo’n 100 gasten is op een sisser afgelopen zaterdag. De gasten konden door de glazen wand zien hoe de keuken binnen de kortste keren onder de rook hing. Ook voor het Nederlandse koppel eindigde het etentje abrupt. “Vier maanden geleden hadden we dit weekendje al geboekt. We verblijven in de Hilton en een lekker etentje in The Jane moest ons hoogtepunt worden. We hadden net onze derde gang op toen we plots rook in de keuken opmerkten en zagen hoe een steekvlam in het houten dak sloeg”, vertellen Peter en Nel Klabbers. “Heel jammer voor ons maar nog veel erger voor de medewerkers.”

Bril blust zelf

Nick Bril die zelf in de keuken de brand zag ontstaan, wachtte niet op de brandweer. “Ik ben zelf beginnen blussen, eerst met een poederblusser maar omdat dat weinig verandering bracht, heb ik de brandslang vanuit de bijkeuken genomen. We konden de brand redelijk goed bestrijden maar we zagen dat die ook naar buiten oversloeg. Dan hebben we redelijk snel gevoeld dat we moesten evacueren. De gasten hebben dus het begin nog meegekregen, helaas “, zegt Bril. Volgens een eerste schatting zal de zaak toch een maand de deuren dicht houden. “We zijn nu bezig om de hele keuken te ontruimen van alle voedingswaren, die moeten onherroepelijk de vuilnisbak in. Dan zullen we de schade pas echt kunnen opmeten. Ik schat dat we toch twee weken minstens nodig zullen hebben voor de heropbouw. Dan start ook de paasvakantie, waar we sowieso gesloten zijn. Dus ik gok dat we ten vroegste over een maand weer opengaan.” De gasten voor vanavond en morgen zijn verwittigd, de andere reservaties worden nog bekeken. Ook de Urban Trail die door The Jane zou lopen zal een andere route moeten zoeken.

Dak wordt uitgebroken

© if

De brandweer was snel ter plaatse, toch was het een moeilijke zaak om de brand ook effectief onder controle te krijgen. “De brand is ontstaan in de keuken, waar een steekvlam vanuit de barbecue in het afzuigsysteem is geraakt. De brand heeft zich dan via de leiding verspreid”, vertelt brandweerkapitein Hans Somers. “De brand zelf zat dus tussen het plafond van de bijkeuken en het dak. Hierdoor konden we er niet onmiddellijk bij. Zowel via het dak als via de keuken hebben we dus moeten breken. Dan hebben we de brand snel onder controle gekregen. We hebben het hele dak moeten uitbreken om te verhinderen dat er later ook nog opflakkeringen zijn.” Toch is de schade aanzienlijk. “Het dak van de bijkeuken is volledig verwoest en zal opnieuw gelegd moeten worden. De schade in de middenkeuken en het restaurant in de kapel is beperkt gebleven tot rookschade.” Het personeel begon alvast snel de stoelen buiten te halen om de stoffen de kans te geven te verluchten en ook plaats te maken om het restaurant grondig te kuisen.

En ook een brand krijgt bij The Jane twee sterren, zo kregen de gasten die geëvacueerd werden na afloop een glaasje champagne aangeboden.

© nba

© bfm

© bfm

© bfm

© if

© bfm

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen