© rr

Rukwinden tot 100 km/u voorspeld: deze namiddag code oranje in westen van het land, parken gesloten

Het wordt een regenachtige zondag, met vooral veel wind, die aan de kust zelfs stormachtig kan worden. Wie vandaag “even gaat uitwaaien aan de zee”, past dus beter op zijn tellen. De rest van de week kondigt zich niet veel beter aan, met vooral veel regen. Dat meldt het KMI.

jvh

Zondagochtend is het zwaarbewolkt met eerst matige regen. In de loop van de voormiddag wordt het droger en komen er opklaringen. Later in de namiddag verwachten we nog enkele buien. De temperaturen stijgen naar 6 graden op de Ardense hoogten en 12 graden in Vlaanderen. De zuidwestenwind ruimt op het einde van de voormiddag naar het westen en wordt krachtig tot zeer krachtig en stormachtig aan de kust. Vooral tussen 12.00 uur en 18.00 uur kunnen de rukwinden waarden bereiken tot 100 km/u.

Zondagavond en -nacht neemt de wind wat af en wordt het wisselvallig met buien. Op de Ardense hoogvlakten vallen de buien geleidelijk onder de vorm van sneeuw of smeltende sneeuw. De temperaturen dalen tussen ­1 graad op de Ardense hoogten en 3 of 4 graden in Vlaanderen. De wind wordt matig tot vrij krachtig met nog rukwinden tot 70 km/u, vooral dan tijdens de buien.

© www.meteo.be

Brusselse parken zondag en maandag gesloten

De parken in Brussel zijn zondag en maandag niet toegankelijk voor het publiek, als gevolg van de rukwinden en de zware regenval die verwacht worden. Dat meldt Leefmilieu Brussel zaterdag. Aan de parken die niet afgesloten kunnen worden, zullen waarschuwingsberichten worden uitgehangen.

Leefmilieu Brussel raadt ook aan om de omgeving van de gewestelijke groene ruimten (parken en bossen) te vermijden en op een veilige afstand te blijven van bomen.

Het Terkamerenbos in Brussel zal zondag en maandag gesloten zijn omwille van de rukwinden die verwacht worden. Dat meldt de politie van Brussel Hoofdstad Elsene. De heropening is voorzien voor dinsdagochtend, behoudens incident, klinkt het.

Het Terkamerenbos wordt vanaf zondag om 08.00 uur gesloten. Ook donderdag werd het bos al gesloten voor een dag omwille van de weersomstandigheden. Het KMI verwacht voor zondag rukwinden tot 100 km/u.

Provinciale domeinen in Oost-Vlaanderen gesloten

De provinciale domeinen van Oost-Vlaanderen zijn zondag 10 maart gesloten omwille van voorspellingen van rukwinden van meer dan 100 km/u. Dat heeft de provincie zaterdagavond gemeld.

Rest van de week voorspelt niet veel beterschap

Maandag wordt een wisselvallige dag met enkele maartse buien die kunnen gepaard gaan met een donderslag. In de Ardennen vallen de buien soms onder de vorm van smeltende sneeuw of sneeuw. Langs de Franse grens is het droger. De maxima liggen tussen 2 graden in de Hoge Venen en 8 graden in het westen van het land. De wind wordt matig tot vrij krachtig in het binnenland en zelfs krachtig aan zee uit noordwestelijke richtingen met rukwinden tot 70 km/u.

Dinsdag begint de dag droog en fris met vrij veel hoge wolkenvelden. In de loop van de dag neemt de bewolking verder toe met later regen of buien. De maxima liggen tussen 6 en 9 graden. De wind waait vrij krachtig tot lokaal krachtig uit zuidelijke tot zuidwestelijke richtingen.

Woensdag is het onstuimig met opnieuw veel wind en maartse buien. De maxima liggen tussen 3 en 8 graden.

Donderdag is het rustiger maar krijgen we veel wolken en nog enkele buien. De maxima schommelen tussen 4 en 10 graden, bij een matige westenwind.

Vrijdag lijkt een nieuwe neerslagzone het weer te gaan bepalen. We halen maxima van 6 tot 10 graden. De wind neemt opnieuw toe.

Ook zaterdag blijft het wisselvallig met regen of buien en waarschijnlijk vrij veel wind. Maxima rond 9 of 10 graden in het centrum.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer