Direct naar artikelinhoud
Vragen aan

Deze Belg wordt straks mogelijk bekroond tot beste sommelier van de wereld

Antoine Lehebel.Beeld tomas sweertvaegher

Voor het eerst sinds 1983 vindt deze week  Best Sommelier of the World in België plaats, zeg maar het WK voor sommeliers. Nog nooit won een Belg en nog nooit waren er zoveel kandidaten: 66 sommeliers uit de hele wereld melden zich aan in de Antwerpse Elisabethzaal. Wordt Antoine Lehebel, wijnschenker van het Brusselse toprestaurant Bon Bon, de opvolger van de Zweed Jon Arvid Rosengren?

De wedstrijd zag het daglicht in 1969, in Brussel. Het was toen een onderonsje tussen Frankrijk, België, Italië en Portugal. Met het aantal deelnemende landen groeide ook het prestige. Toen België in 1983 de wedstrijd voor de tweede keer organiseerde telde men bijna 20 landen. 50 jaar na de eerste editie komt het WK terug naar ons land. Niet naar Brussel, maar naar Antwerpen door toedoen van William Wouters, voorzitter van de Belgische Sommeliersgilde. 

Dat de wedstrijd een thuismatch wordt, verhoogt de druk op de schouders van de Belgische deelnemer, Antoine Lehebel, van sterrenrestaurant Bon Bon in Sint-Pieters-Woluwe. Eenvoudig wordt het niet, beseft Lehebel.  “Maandag en dinsdag leggen we theoretische en praktische tests af. Er is geen specifiek thema voor de theorie. Je moet dus alles kennen van alle continenten. In Argentinië in 2016 was een van de vragen: ‘Welke zijn de 5 Belgische beschermde oorsprongsbenamingen.’ Kandidaten die uit Maleisië, Canada of Georgië komen, moeten dus ook België op hun duimpje te kennen. Daarnaast zijn er praktische tests: service aan tafel en blind proeven. Enkel de 20 beste gaan door naar de halve finales.”

Gaat het alleen over wijn?

Lehebel: “Wijn is de kern van de zaak. Maar de tests gaan ook over bier, saké, sterkedrank, koffie, thee en food pairing.

 “De praktijk maakt deel uit van mijn job. Je hebt een streepje voor als je in de topgastronomie zit. Wat dat betreft zit ik goed bij Bon Bon, sterrenrestaurant dat in Gault&Millau dezelfde score haalt als Hof van Cleve (19,5/20). Mijn collega’s helpen me door me allerlei dranken blind te serveren.”

‘Blind proeven is het moeilijkste onderdeel’

Waar bent u het meest beducht voor? 

“Blind proeven is het moeilijkste onderdeel. In de finale kan je afgaan als een gieter voor een publiek van 2000 man. Voor de theorie oefen ik al drie jaar met fiches waarop recto de vragen staan en verso de antwoorden.”

Maakt u kans op de titel?

Lehebel: “Met wat geluk, wie weet? Ik heb wel wat ervaring, was Beste Sommelier van België en deed al mee in Argentinië (waar hij onvoorbereid 20ste werd, nvdr). Maar er zijn serieuze tegenkandidaten. Om te beginnen twee vrouwen. Julie Dupouy is de kandidaat voor Ierland, van geboorte Française maar ze bracht heel haar carrière in buitenlandse toprestaurants door. Ze werd al eens derde. Iulia Scavo, Roemeense, was al twee keer Europees finalist. En de Franse kandidaat, David Biraud, brengt 300 supporters mee...”

Wat staat er op het spel?

Lehebel: “De winnaar krijgt een diploma en een medaille van de ASI (Association de la Sommellerie Internationale). En van de Belgische organisator een sommelierbroche ingelegd met diamanten. Vooral het prestige telt. Het is een titel die je heel je leven meedraagt. Drie jaar lang ben je een soort Mister Universe die overal wordt uitgenodigd. Of ik bij Bon Bon blijf als ik win? Echt wel. Ik zal overal gevraagd worden, dus het wordt zaak om dat georganiseerd te krijgen. Maar om eerlijk te zijn: top-10 is het echte doel. Dat zou me zin geven om nog eens een gooi te doen naar de titel.”

De wedstrijd in cijfers 

• 14.000 wijnglazen

• 5.500 flessen wijn

• 9.000 flessen water

• 1 strijdtoneel: het Elisabeth Center, Antwerpen

• 85 accreditaties voor pers en cameracrew

• 66 kandidaten uit 63 landen (+ 3 continentale laureaten)

• 20 halve-finalisten, 3 finalisten, 1 winnaar

• 4 TV-ploegen: RTBF, VTM en twee Japanse.