© Roger Dreesen

© Roger Dreesen

© Roger Dreesen

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Groen Lintje voor 'Energieke houtkanten'

Vijf groene partijen uit de Euregio reikten zaterdag in Maastricht, tijdens de tweede Euregio-conferentie, de publieksprijs en het Groene Lintje uit aan het project ‘Energieke Houtkanten. Het Bocholtse project, een pilootproject van het Regionaal Landschap Lage Kempen, is een van aan lokale initiatieven die zich onderscheiden door hun innovatieve, duurzame en groene karakter.

RDr

In Nederland is het al jaren een traditie om zo’n Groen Lintje, vergelijkbaar met de Groene Pluim in België, uit te reiken. “Voor dit Groene Lintje kon elke regio een initiatief voordragen’, vertelt Barbara Creemers, Groen en ook jurylid. Verder zetelen in de jury de Duitse groenen uit de regio Aken, Groen Links regio Maastricht, Duitstalige Ecolo uit de regio Eupen en Franstalig Ecologo uit de regio Luik.

Innovatief

“Energieke houtkanten is een pilootproject van het Regionaal Landschap Lage Kempen. Het hout van houtkanten wordt gebruikt voor het verwarmen van vier schoolgebouwen en het parochiehuis in Bocholt. De unieke samenwerking tussen boeren, bewoners, schoolkinderen en natuurverenigingen is dupliceerbaar. Regionaal Landschap rolt gelijkaardige initiatieven uit in andere gemeenten”, vertelt Ilse Ideler, directeur van het Regionaal Landschap Lage Kempen, kwam in Maastricht het project voorstellen. Vlaams parlementslid Johan Danen sprak bij de overhandiging van het Groene Lintje lovende woorden: "Een project waarbij houtkanten opnieuw in beheer worden genomen en zo niet alleen de biodiversiteit en het streekkarakter verhogen, maar ook een hernieuwbare lokale energiebron voor verwarming zijn."

Van onderuit

De prijs van de jury ging naar een burgerinitiatief in het Nederlandse Leudal. Voor het organiseren van activiteiten rond duurzame energie en de opleiding van energiecoaches. Hun nieuwste initiatief: een coöperatieve die eind dit jaar drie windmolens bouwt en zo elektriciteit voorziet voor 8300 gezinnen. Het startkapitaal komt er via crowdfunding. In Eupen - Kettenis – willen de burgers 50% van hun energie duurzaam opwekken en leggen ze massaal zonnepanelen. In Aken voorziet een CSA-boerderij voor meer dan 400 gezinnen lokaal geteelde groenten volgens de regels van de biodynamische landbouw.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer