Canada ‘voorzichtig optimistisch’ na Belgisch akkoord

Chrystia Freeland, Canada's minister van Handel © REUTERS

De Canadese regering is tevreden dat er een Belgisch akkoord is rond het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag CETA, maar blijft voorzichtig rond het verloop van de volgende stappen die nog gezet moeten worden vooraleer het verdrag mogelijk geratificeerd wordt.

“Het is een positieve ontwikkeling, maar er is al werk aan de winkel”, aldus de Canadese minister van Internationale Handel Chrystia Freeland tijdens een persconferentie, nadat haar woordvoerster eerder al dezelfde boodschap had overgebracht. “Er zijn nog andere stappen die gezet moeten vooraleer de handtekening gezet kan worden”, maar “Canada is bereid om het akkoord te ondertekenen van zodra Europa klaar is”.

Het verdrag zal na een ondertekening door de Europese Unie en Canada gedeeltelijk en voorlopig worden toegepast, tot het wordt geratificeerd door alle Europese parlementen, wat jaren kan duren. Het systeem voor de beslechting van geschillen tussen overheden en investeerders (ICS) dat CETA in het leven roept en waartegen Franstalig België zich verzette, zal pas in werking treden van zodra alle Europese parlementen het verdrag hebben ondertekend, staat in de Belgische verklaring. Die stelt dat België het advies van het Europese Hof van Justitie gaat vragen over de verenigbaarheid van het ICS met de Europese verdragen. In de verklaring is ook opgenomen dat de verschillende Belgische parlementen tijdens die overgangsperiode nog het recht hebben om “definitief en permanent” te beslissen om CETA niet te ratificeren.

‘Handel drijven én progressief zijn’

Freeland stelt dat “het de EU was die besliste om een voorlopige toepassing van het verdrag voorop te stellen. Dat is alles wat ik daarover te zeggen heb”.

CETA moest donderdag ondertekend worden op een Europees-Canadese top in Brussel, maar premier Justin Trudeau moest zijn reis naar Europa annuleren omdat België het licht niet op groen kon zetten omwille van het verzet van de PS en cdH in de deelstaten waar ze deel uitmaken van de meerderheid.

Eerder op de dag verklaarde de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Dion al dat hij “voorzichtig optimistisch” is. “Als dit geconcretiseerd wordt, is dat uitstekend nieuws, ook voor de francofone wereld”, zei hij. “We zullen bewijzen dat het mogelijk is om handel te drijven en een progressief beleid te hebben voor het milieu, de volksgezondheid en het sociaal beleid.”

(Belga/RR)

Partner Content