Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Zwarte dozen neergestort vliegtuig Ethiopian Airlines gevonden

Stuk debris van het neergestorte vliegtuig.Beeld AP

Speurders hebben de zwarte dozen van de Boeing 737 Max die gisteren neerstortte in Ethiopië teruggevonden. De vluchtdata en stemopnames uit de cockpit op die zwarte dozen moeten duidelijk maken waarom het toestel, met alle 157 inzittenden, neerstortte.

en

Het is nog steeds niet duidelijk waarom de vlucht van Ethiopian Airlines gisteren neerstortte. Wel weten we al dat de piloten vlak voor de crash nog een noodoproep de wereld instuurden. De vlucht ET302 stortte zondag kort na het opstijgen in Addis Abeba neer in Ethiopië. Daarbij kwamen alle 157 inzittenden om het leven. Onder de slachtoffers waren 35 verschillende nationaliteiten, waaronder één Belgisch slachtoffer.

De Verenigde Naties hebben maandag een minuut stilte gehouden bij de start van de Veiligheidsraad en de Algemene Vergadering ter nagedachtenis van de VN-medewerkers die omkwamen bij de crash van het Ethiopian Airlines-vliegtuig zondag. Volgens secretaris-generaal General Antonio Guterres ging het om minstens 21 personen.

“Een mondiale tragedie heeft dicht bij huis toegeslagen - en de Verenigde Naties zijn verenigd in verdriet”, zei Guterres bij de openening van een jaarlijkse conferentie over vrouwenrechten in de Algemene Vergadering in New York.

Ethiopian Airlines heeft een dag na het fatale ongeluk laten weten dat model voorlopig niet meer te gebruiken. Het is vooral een voorzorgsmaatregel, zolang de oorzaak van de crash nog niet bekend is. De maatschappij heeft nog vier van deze vliegtuigen.

Voorzorg

Omdat het nog even zal duren eer de oorzaak van de crash gekend is, haalden China en Indonesië alle Boeing 737 Max-toestellen uit voorzorg uit de lucht. De Chinese burgerluchtvaart administratie CAAC heeft dat aan alle binnenlandse luchtvaartmaatschappijen opgedragen. 

China wil het toestel voorlopig aan de grond houden, omdat vijf maanden geleden eenzelfde type van Lion Air neerstortte bij Indonesië in de buurt. Daarbij kwamen 189 mensen om het leven. Dat kwam volgens het eerste onderzoek door een technisch mankement.

De eerste Boeing 737 Max van Air China wordt in december gepresenteerd.Beeld REUTERS

Het vliegverbod gaat vanaf maandag in. Volgens Flightradar treft het ongeveer honderd vliegtuigen van dertien maatschappijen. “We nemen dit besluit gezien het feit dat beide ongevallen niet los van elkaar kunnen worden gezien”, zo verklaarde de organisatie. “Beide ongelukken gebeurden met de nieuw geleverde Boeing 737-8 vliegtuigen en beide toestellen stortten vlak na het opstijgen neer.”

Cayman Airways maakte als eerste bekend de toestellen voorlopig niet meer te zullen gebruiken. De nationale luchtvaartmaatschappij van de Kaaimaneilanden heeft twee Boeings 737 Max. De nieuwste werd vorige week pas geleverd. Andere landen, zoals Singapore, Indonesië en Fiji, beraden zich nog op een mogelijk verbod.

Ook in Zuid-Afrika wordt het toestel voorlopig aan de grond gehouden. “Comair heeft beslist om zijn 737 Max 8 uit zijn vluchtschema te verwijderen, hoewel noch de regulerende instanties, noch de fabrikant vroegen om dit te doen”, deelde de luchtvaartmaatschappij in een verklaring mee.

Presentatie uitgesteld

Boeing heeft de lancering van het nieuwe toestel, een 777X, voorlopig geannuleerd. Dat heeft het bedrijf in de nacht van zondag op maandag laten weten. “We zoeken een nieuwe mogelijkheid om ons nieuwe vliegtuig te presenteren”, aldus een woordvoerder van Boeing in een verklaring. Het bedrijf laat ook weten dat alleen de presentatie wordt uitgesteld. De datum dat het vliegtuig in gebruik kan worden genomen, is niet veranderd.