Direct naar artikelinhoud

Vrouw vrijgelaten die verdacht werd van moord op Kim Jong-nam

De Indonesische Siti Aisyah na haar vrijlating.Beeld AFP

De aanklager in Maleisië heeft de aanklachten tegen een verdachte van de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, ingetrokken. Daardoor is de 26-jarige Indonesische vrouw Siti Aisyah vrijgelaten.

Tijdens de zitting werd duidelijk dat de aanklager instructies heeft gekregen om de aanklacht in te trekken. Waarom de aanklacht wordt ingetrokken, is niet bekendgemaakt. De aanklager heeft laten weten dat Aisyah terug mag naar Indonesië als ze dat wil.

Direct na de zitting werd Aisyah vrijgelaten en werd ze gezien in een auto van de Indonesische ambassade. De advocaat van Aisyah zegt dat zij niets met de zaak te maken heeft. “Ze is de zondebok voor een politieke moord. Ik denk dat Noord-Korea erachter zit.” De Indonesische minister van Juridische Zaken denkt er hetzelfde over. “Ze had geen idee dat ze door Noord-Korea werd gebruikt als instrument.”

Kim Jong-nam werd op 13 februari 2017 vermoord op het vliegveld van Kuala Lumpur tijdens een overstap. Twee vrouwen, Siti Aisyah en de Vietnamese Doan Thi Huong (30), die nog wel vastzit, smeerden het giftige zenuwgas VX in zijn gezicht. Volgens de vrouwen was hen verteld dat het om een grap ging voor een televisieprogramma. 

Aanslag

Twee andere verdachten met wie de vrouwen op het vliegveld spraken, Raisa Rinda Salma en Dessy Meyrisinta, zijn nog steeds voortvluchtig.

Meerdere landen verdenken Noord-Korea van de moord, wat het regime in Pyongyang steeds heeft ontkend. Kim Jong-nam was kritisch ten opzichte van het Noord-Koreaanse regime en leefde in ballingschap.