Direct naar artikelinhoud

CD&V pleit voor nieuwe staatshervorming in 2024

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).Beeld BELGA

Na de verkiezingen van mei moet er in het Vlaams Parlement een consensus gezocht worden over een nieuwe staatshervorming, vindt CD&V. De Franstalige partijen kunnen een soortgelijke oefening starten, waarna men in de Senaat met die voorstellen aan de slag kan. Andere partijen reageren lauw op het idee.

“In een ideaal scenario ligt dan een blauwdruk klaar voor een staatshervorming, die vanaf 2024 uitgevoerd kan worden”, stelt CD&V in een opiniebijdrage op de website van De Standaard.

Vlaanderen is door de opeenvolgende staatshervormingen een sterke deelstaat geworden met belangrijke budgetten, instrumenten en personeelsleden voor een krachtig beleid, maar CD&V wil meer. “Vlaanderen zal versterkt worden met nieuwe bevoegdheden. Daar twijfelen wij niet aan. Eén beleidsdomein verdient daarbij voor ons prioriteit: de gezondheidszorg.” 

Vlaams minister van Onderwijs en viceminister-president Hilde Crevits, een van de CD&V-kopstukken die de opiniebijdrage ondertekende, meent dat er geen sprake kan zijn van een herfederalisering van grote bevoegdheden zoals mobiliteit. Voor bepaalde kleine zaken is herfederalisering wél een optie voor de christen-democraten.

N-VA: “Waarom 10 jaar wachten?”

Too little, too late”, zo reageert kandidaat-premier voor N-VA, Jan Jambon, op het voorstel van CD&V. “CD&V geeft toe dat de overdracht van bevoegdheden voor meer welvaart in Vlaanderen gezorgd heeft. Waarom dan tien jaar wachten om nieuwe welvaart te creëren? “, zei hij in De Ochtend

Voor de N-VA moeten de mankementen aan ons staatssysteem onmiddellijk aangepakt worden in plaats van de volgende legislatuur een staatshervorming voor te bereiden, die dan pas de legislatuur daarna kan uitgevoerd worden. Dat komt neer op een periode van tien jaar.

Jambon benadrukte dat het confederalisme de onbestuurbaarheid niet zal creëren, maar oplossen. Wallonië kiest volgens hem voor socialistische en communistische recepten, Vlaanderen voor rechtse recepten. Daarom is politieke wil aan beide kanten nodig opdat beide democratieën hun eigen recepten kunnen realiseren.

Hij pleitte ook voor het herzienbaar verklaren van artikel 195 van de Grondwet, dat de procedure voor grondwetsherzieningen vastlegt. De procedure moet zo aangepast worden dat een verkozen parlement de noodzakelijke hervormingen kan doorvoeren, aldus Jan Jambon.

Calvo: “Niet op Vlaams eiland”

Ook Groen-Kamerlid Krisof Calvo ziet het voorstel van CD&V niet zitten. “Ons land hervormen doe je samen, niet op een Vlaams eiland”, luidt het op Twitter. Hij vindt het confederalisme van christendemocraten en nationalisten het recept voor meer blokkering. 

Calvo verwijst ook naar de ‘voorstellen voor meer samenwerking’ die Groen maandag lanceerde, zoals een federale kieskring, de herfederalisering van een aantal bevoegdheden en één coördinerende minister van Energie en Klimaat. 

Twitter bericht wordt geladen...