Lynn Wesenbeek komt bij Europese verkiezingen op voor Open VLD: “Ik moet vliegen op eigen kracht”

© ISOPIX

© frederik beyens

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Lynn Wesenbeek zal bij de Europese verkiezingen in mei de lijst van Open VLD duwen. Dat kondigen de liberalen vandaag aan. “Een bewuste keuze om duwer te staan”, zegt ze. “Ik wilde niet de zoveelste bekende naam zijn die over mensen springt die al jaren voor de partij werken.”

jvh, agy

De 56-jarige Wesenbeek was jarenlang nieuwsanker bij VTM, en later ook bij Kanaal Z. “Zij kiest nu heel bewust om de zijlijn in te ruilen voor het veld, en mee te werken aan een beter Europa”, zegt lijsttrekker Guy Verhofstadt. “Met haar brede ervaring zou Lynn een echte aanwinst zijn voor de liberale fractie en het Europees Parlement in het algemeen.”

Een gemakkelijke keuze was het niet. “Ik ben nog maar sinds november aan de slag bij Kanaal Z”, zegt ze. “Dat geef ik nu alweer op. Dat is niet evident. Impulsieve beslissingen neem ik niet, dat zit niet in mijn DNA. Maar als ik ervoor ga, dan gaat het dak eraf.”

Dat is ook nodig. Want Wesenbeek ziet dat Europa op een kantelpunt staat. En dat het lang niet zeker is dat het goed uitdraait. “Als je naar de evoluties in de wereld kijkt, dan zie je China opkomen, de gebeurtenissen in de Verenigde Staten, anti-Europese partijen die opkomen… Dat gaat over onze toekomst. Ik zou het verschrikkelijk vinden mocht Europa weer versnipperen. De Brexit is daar een eerste teken van. Anderzijds is Europa op dit moment nog een te log en te traag apparaat. Ook daar moet verandering in komen.”

Dan moet Wesenbeek wel eerst verkozen raken in het parlement. Dat is niet vanzelfsprekend. Ja, ze heeft haar naam en haar bekendheid mee, maar ze komt wel op de lijstduwersplaats terecht. “Ik zal op eigen kracht moeten vliegen”, zegt ze. “Maar soms moet je durven te springen. Het is mijn ambitie om die zetel binnen te halen. Ik zou het parlementaire werk heel graag doen. Inhoud is iets wat mij drijft. Ik zal de instelling moeten leren kennen, maar ik ben heel snel getriggerd door de thema’s en ik wil die helder vertalen naar de mensen.”

Naast Wesenbeek staat nog een hele resem vrouwen op de VLD-lijst. Huidig Europarlementariër Hilde Vautmans staat op de tweede plaats van de Europese lijst van Open VLD, filosofe Alicja Gescinska op nummer drie. Lijsttrekker Verhofstadt is tevreden. “Dit is mijn derde Europese lijst en degene waar ik veruit het meest trots op ben. Vorige week vierden we nog internationale vrouwendag en ik ben dan ook erg tevreden dat niet alleen de nummers twee en drie op mijn lijst, maar ook de lijstduwer, eerste opvolger en de lijstduwer bij de opvolgers allemaal sterke vrouwen met veel ervaring zijn. De uitdagingen van de EU zijn groot, maar Open VLD neemt met dit sterk en pro-Europees team opnieuw de handschoen op.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen