Direct naar artikelinhoud
Recensie

‘Stan & Ollie’: vrienden door dik en dun

John C. Reilly als de Dikke en Steve Coogan als de Dunne in Stan & Ollie. Beeld Aimee Spinks

En plots zijn ze daar weer: John C. Reilly en Steve Coogan doen de Dikke en de Dunne op magische wijze herleven in Stan & Ollie. Deze aandoenlijke en bitterzoete biopic toont hoe Laurel en Hardy zich in hun laatste jaren bijna als een oud getrouwd koppel gedroegen.

Zouden Stan Laurel en Oliver Hardy aan de oorsprong liggen van de uitdrukking “vrienden door dik en dun”? Je zou het bijna gaan geloven als je Stan & Ollie ziet, een biografische film waarin regisseur Jon S. Baird (Filth) en scenarist Jeff Pope (Philomena) de persoonlijke relatie tussen de Dikke en de Dunne uitspitten.

Verwacht geen alomvattende biopic: na een korte proloog, die Laurel (schitterend geïncarneerd door Steve Coogan) en Hardy (een rol die John C. Reilly op het lijf geschreven is) toont op het hoogtepunt van hun carrière, in 1937, springt de film meteen verder naar het laatste – en meest turbulente – hoofdstuk van hun verhaal. We treffen het duo aan in 1953, wanneer Hardy’s dubbele kinnen serieus in omvang zijn toegenomen, maar hun carrière ei zo na verschrompeld is. We volgen de twee acteurs tijdens een noodgedwongen theatertournee door Groot-Brittannië, waar ze aanvankelijk voor halflege zalen spelen.

Complex en ontwapenend

Stan & Ollie stelt de vraag of Laurel en Hardy echte vrienden zijn, of enkel zakenpartners. Het antwoord is complex en ontwapenend: we zien twee mannen die door de jaren heen niet alleen met elkáár vergroeid zijn – wanneer Stan voor Ollie koffie met melk en vier suikertjes bestelt, lijken ze wel een oud getrouwd koppel – maar ook met hun act. Geregeld monden dagelijkse scènes uit in een sketch. Hun vriendschap ís hun samenwerking, en vice versa. Dat is triest en mooi tegelijk.

Het is bepaald vreemd dat deze film zelfs geen figurantenrol speelde in de Oscar-race. Vooral de vertolkingen van Coogan en Reilly zijn weergaloos. Hun opdracht was nochtans niet min: het meest iconische komische duo aller tijden weer tot leven brengen op het witte doek. Ze doen het met brio, precisie, warmte en bezieling, zonder in simpele imitatie te vervallen. Deden Laurel & Hardy ons gieren van het lachen, dan toveren Coogan en Reilly een melancholische glimlach op ons gezicht.

‘Stan & Ollie’ speelt vanaf 13/3 in de bioscoop.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie