Direct naar artikelinhoud
Syriëstrijders

Doodverklaarde IS-strijder blijkt springlevend

'Alles in België gaat de lucht in: bibliotheken, scholen, ziekenhuizen...', zei de Syrië-strijder Abdellah Nouamane in 2015.Beeld Kos

Antwerpenaar Abdellah Nouamane (23) is een van de weinige Syrië-strijders die voor aanslagplannen in België veroordeeld zijn. Vorige zomer kreeg zijn moeder te horen dat hij was gesneuveld. Maar nu blijkt dat hij nog altijd leeft.

"Dit is geen bedreiging, maar een oorlogsverklaring. De plannen zijn al gesmeed. Alles in België gaat de lucht in: bibliotheken, scholen, ziekenhuizen... Wij houden geen rekening meer met onschuldige slachtoffers. Alle ongelovigen worden vermoord!" Zo klonk het in 2015 in een audioboodschap die door Nouamane werd verspreid. De Antwerpenaar zat toen al twee jaar aan het Syrische front en was reeds bij verstek veroordeeld tot vijf jaar voor lidmaatschap van de terreurgroep Shariah4Belgium.

Begin vorig jaar kreeg hij daar nog vijf jaar bij voor plannen om een aanslag te plegen in België. 'Abu Jihad Al-Belgiki', zoals hij zich laat noemen, is al meermaals dood gemeld. Maar telkens opnieuw bleek dat niet te kloppen. "Allahoe akbar! Ik heb Abu Jihad teruggevonden", zo jubelde zijn Kortrijkse kompaan Abdelmalek Boutalliss in oktober 2014 bij een Facebook-foto waarop ze beiden poseerden. "Hij is niet dood, maar hij heeft zelf wel mensen gedood!"

Moeder in de politiek

Wie altijd bijzonder verontwaardigd was wanneer de pers hem dood verklaarde, was zijn moeder Fatima Ezzarhouni. Zij biedt nu steun aan de families van andere Syrië-strijders en is ook voor de CD&V in de politiek gestapt. Daardoor klonk het overtuigend toen zij zelf verklaarde dat haar zoon vorige zomer dan toch gesneuveld zou zijn. "Zeker ben ik niet, want ik heb hem zelf niet begraven. Maar de bron die het mij heeft verteld, is altijd betrouwbaar gebleken en ik heb de hele nacht geweend."

Toch blijkt ook dat doodsbericht nu weer vals geweest te zijn. Veiligheidsdiensten hebben achterhaald dat Nouamane nog altijd leeft. Hij zou nog steeds een overtuigde aanhanger zijn van IS en hetzelfde geldt voor zijn vrouw. Die jonge Nederlandse heeft de reputatie dat zij iedereen verklikte die nog maar aan wegvluchten dacht. Geruchten dat de Syrische Koerden het koppel hebben ingerekend, konden nog niet hardgemaakt worden -zodat voorlopig onduidelijk blijft of Nouamane nog een risico vormt. Maar dat IS zelfs zijn familie wou laten geloven dat hij is gesneuveld, blijft een verontrustend feit.

Dat is al vaker een tactiek gebleken om iemand onder de radar te krijgen met het oog op geplande terreur. Het bekendste voorbeeld daarvan is Abdel Hamid Abaaoud, de Molenbeekse organisator van het bloedbad op 13 november 2015 in Parijs. Als Nouamane de terreurgroep is gevolgd tot in het laatste bolwerk Al-Baghouz, dan is de kans wel klein dat hij nog ontsnapt. Maar ook weer niet volslagen onbestaande, want er zijn daar de voorbije dagen al zeker 400 IS'ers gepakt die nog probeerden weg te geraken. Hoeveel er daarin geslaagd zijn, durft niemand te zeggen.

Moeder Fatima Ezzarhouni wou niet reageren op het nieuws.