© Een Hart voor Limburg Een Hart voor Limburg

© Een Hart voor Limburg Een Hart voor Limburg

thumbnail: null
thumbnail: null

Woordfabriek, een verbeeldend project rond taalkracht

De organisatie Fred heeft als doel meer kinderen in contact te brengen met cultuur. Dit vanuit een gedeelde visie dat cultuur sociaal is en vorm geeft aan het samenleven. Deelnemen aan cultuur maakt kinderen mentaal en fysiek gezonder, leidt tot een grotere emotionele betrokkenheid en meer zelfreflectie. Het versterkt de sociale banden tussen kinderen, in de eigen groepen en daarbuiten. De meest democratische vorm om kinderen meer in contact te brengen met kunst en cultuur is via de scholen want daar worden immers alle kinderen bereikt, ook de maatschappelijk kwetsbare kinderen.

Een Hart voor Limburg

Kinderen zijn niet altijd even graag bezig met taal maar in combinatie met leuke workshops lukt het wel.

In Bilzen zetten ze via het project Woordfabriek (binnen de ‘Fred-werking') in op taalkracht gericht op kinderen van het vierde leerjaar lager onderwijs en leerlingen met dit leerniveau. Scholen en hun leerlingen kunnen gratis deelnemen. Met dit project gaat men, eerst via een taal- en ten tweede via een creatieve workshop rond leesplezier en taalstimulering, de taalkracht van de leerlingen versterken. Want taal is een hefboom voor vele andere levensdomeinen en versterkt ook de slaagkansen in het onderwijs en de positie in onze maatschappij.

Door kinderen meer taalkracht te geven, maak je kinderen meer weerbaar en geef je hen talige handvaten om met een kritische, open blik te kijken naar nieuwsitems, berichten op sociale media, andere culturen,… Daarnaast versterkt het de sociale banden tussen de kinderen, in de eigen groepen en daarbuiten.

Een Hart voor Limburg financiert (2.540 euro) 50% van de kosten van de workshops taal en performance.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer