Goedele Liekens op derde plaats Open Vld in Vlaams-Brabant

Maggie De Block krijgt voor de verkiezingen van 26 mei versterking van Goedele Liekens. Open Vld brengt de seksuologe in stelling tegen Theo Francken en Darya Safai. Dat meldt De Standaard.

adm

“Een bom” en “een vrouw met een missie”, klonk het gisteren cryptisch. Partijvoorzitter Gwendolyn Rutten en lijsttrekker Maggie De Block lieten de afgelopen dagen niet in hun kaarten kijken. Naar verluidt waren slechts weinigen binnen de partij op de hoogte om te vermijden dat iemand zijn mond voorbij zou praten.

© BELGA

Het Vlaams-Brabantse strijdtoneel is er één om in de gaten te houden. De verschillende partijen hebben er witte konijnen uit de mouwen getoverd om het onderste uit de kan te halen. Vlaams Belang trok Dries Van Langenhove aan, Groen wist de Vilvoorde deradicaliseringsambtenaar Jessika Soors te strikken en Theo Francken (N-VA) kreeg vrouwenrechtenactiviste Darya Safai bij zich.

Open Vld kan nu tegenover Darya Safai óók een mensenrechtenactiviste plaatsen. Goedele Liekens is immers goodwillambassadrice voor de VN. Ze trekt zich het lot aan van vrouwen en meisjes die in precaire (seksuele) gezondheid leven.

Liekens reisde als ambassadrice al meermaals mee met Alexander De Croo (Open Vld), minister van Ontwikkelingssamenwerking. Onder meer naar Benin en Senegal voor Shedecides, het initiatief waarmee België organisaties sponsort die jonge meisjes helpen om hun eigen beslissingen te nemen over hun gezondheid, scholing, gezinsplanning, anticonceptie en veilige abortus. Liekens kan zich dus opwerpen als diplomate met terreinkennis.

Goedele on top

Ze heeft nog een andere belangrijke troef: ze is bekend bij oud(er) én jong. Goedele is immers nog steeds tv-presentatrice, en heeft op Vijf een nevenactiviteit bij het datingprogramma Temptation Island. In Goedele on top praat ze na elke aflevering met een deelnemer van het programma. Temptation Island is heel populair bij jonge tv-kijkers.

© BELGA

Ze dacht overigens ooit helemaal anders over politiek. Jaren geleden zei ze nog ‘neen’ tegen het voorstel van wijlen Steve Stevaert (sp.a) om staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking te worden. “Ik ben blij dat ik niet in de politiek gegaan ben”, zei ze daarover in 2016. ”In de politiek maken ze je af. Ik ben daar niet voor in de wieg gelegd.“ En in 2018 klonk het zo: ”Ik dank God elke dag op mijn blote knietjes dat ik niet in de politiek ben gestapt. Als VN-ambassadrice kan ik veel meer verwezenlijken.”

Datzelfde engagement lokt haar nu toch naar de politiek. Als ze met de VN iets kan verwezenlijken, waarom dan niet in de Belgische politiek? Liekens heeft met plaats drie een verkiesbare plaats in handen. Open Vld haalde in 2014 vier zetels binnen op de kamerlijst in Vlaams-Brabant. Een zitje in de Kamer is dus (bijna) een certitude.

Tweede wit konijn

Gisteren kondigde Open Vld al aan dat voormalig nieuwsanker Lynn Wesenbeek de Europese lijst zal duwen, filosofe Alicja Gescinska prijkt op plaats drie. Voor de lijstduwer van de opvolgers gingen de liberalen zelfs de grens over en ze haalden voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes binnen.

In de aanloop naar de verkiezingen kende de partij een heleboel hordes bij de lijstvorming. In Antwerpen zag partijvoorzitter Gwendolyn Rutten minister van Telecom Philippe De Backer terugkeren naar het bedrijfsleven. Hij keerde de politiek de rug toe uit onvrede over zijn positie op de lijst. Haar gedroomde wit konijn voor Antwerpen, weervrouw Jill Peeters, kon ze niet overtuigen.

Ook in West-Vlaanderen verliep de lijstvorming niet van een leien dakje. Daar kwam het tot een openlijk conflict nadat Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem een verkiesbare plaats op de Vlaamse en federale lijst in West-Vlaanderen aan zich voorbij zag gaan. Ze kreeg het lijstduwerschap aangeboden, maar bedankte daarvoor. Uiteindelijk kwam het tot een compromis dankzij ’s lands jongste burgemeester. Francesco Vanderjeugd uit Staden bood aan een plaatsje op te schuiven. Vanderjeugd, die sinds 2014 in het Vlaams Parlement zetelde, toonde zich bereid om keihard voor zijn zitje te vechten vanop een strijdplaats. Op die manier kon Van Volcem zijn derde plaats bezetten. Ridderlijk en collegiaal volgens sommigen, naïef volgens anderen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER