Direct naar artikelinhoud
Luchtvaart

Hele Europese luchtruim gesloten voor nieuwste Boeings na twee crashes

Hele Europese luchtruim gesloten voor nieuwste Boeings na twee crashes
Beeld EPA

Vluchten met Boeing 737 MAX-vliegtuigen zijn in het volledige Europese luchtruim verboden. Dat kondigt de Europese luchtvaartautoriteit EASA aan. Boeing zelf zegt het vertrouwen in zijn toestellen niet op.

Het had veel weg van een spelletje paniekvoetbal. Als eerste land in Europa had Groot-Brittannië, onder druk van een consumentenorganisatie, beslist om in te grijpen. De Britse luchtvaartautoriteit liet weten dat ze “de toestand van nabij heeft opgevolgd” na de crash afgelopen weekend van een Boeing 737 MAX in Ethiopië. “Maar omdat er nog onvoldoende informatie is van de vluchtrecorders, hebben we als voorzorgsmaatregel de instructie uitgevaardigd om alle commerciële passagiersvluchten van elke maatschappij die in het Britse luchtruim aankomen, vertrekken of erdoorheen vliegen, stop te zetten.” 

Dat had meteen ook gevolgen voor de toerismegroep TUI, dat zijn hoofdkantoor heeft in het Verenigd Koninkrijk. Ook voor ons land waren er gevolgen: de TUI Group houdt al haar Boeing 737 MAX 8's aan de grond, dus ook de vier van de Belgische maatschappij TUI fly.

Al snel na de het Britse verbod volgden andere Europese landen, waaronder Duitsland, Oostenrijk, Nederland en Noorwegen. Door dit opbod kon de EASA niet anders dan een vliegverbod uit te vaardigen. “Redelijk ongezien”, zegt een woordvoerder bij het Belgische Directoraat-generaal Luchtvaart. “Normaal komt zo’n beslissing op Europees niveau na advies van de Europese luchtvaartautoriteit. Nu hebben verschillende landen daar niet op gewacht.” 

Het toont de nervositeit aan. Turkish Airlines riep zelfs al zijn toestellen van dit type die aan het vliegen waren gewoon terug.

VS verbaasd

In de Verenigde Staten kijkt men vooralsnog vol verbazing naar de Europese beslissing. Boeing, een Amerikaans industrieel monument, zegt begrip te hebben voor die maatregelen. “We begrijpen dat luchtvaartregulatoren en klanten beslissingen hebben genomen waarvan zij geloven dat ze het meest gepast zijn voor hun thuismarkten”, luidt het in een persbericht. De constructeur voegt nog toe dat de Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) momenteel geen extra maatregelen neemt, en dat Boeing zelf voorlopig ook niet de noodzaak ziet om nieuwe richtlijnen uit te vaardigen voor gebruikers van de 737 MAX-vliegtuigen.

Op de beurs krijgt het bedrijf intussen klappen. Nadat het aandeel maandag op de New York Stock Exchange al met 6 procent zakte, staat het dinsdag voorlopig opnieuw op een verlies van meer dan 6,5 procent.

Twitter bericht wordt geladen...