Direct naar artikelinhoud
brexit

Live - Zware nederlaag voor Theresa May in brexitstemming: 391 stemmen tegen, 242 voor

Brits premier Theresa May verlaat het parlement na de verloren stemming over de brexit.Beeld REUTERS

De Britse premier Theresa May heeft zonet een zware nederlaag geleden. Een grote meerderheid in het Britse parlement verwierp het akkoord dat ze maandagavond met de EU sloot. 391 Britse parlementsleden stemden tegen, 242 voor. Herlees het nieuws en de reacties hier.

Live

  1. Einde van de liveblog

    De Britse premier Theresa May leed vandaag een zware nederlaag bij de stemming over het brexitakkoord dat ze maandagavond bereikte met de EU. Morgen volgt een nieuwe stemming in het Britse parlement over de vraag of de Britten een No Deal willen.

  2. Verlenging Brexitdeadline

    De Brexitdeadline is over zeventien dagen. De EU is volgens bronnen in Brussel bereid om een verlenging te overwegen als May daarom zou vragen. Maar de 27 EU-leiders, die volgende week voor een al lang geplande top bijeenkomen, moeten daar unaniem mee instemmen en willen niet een verlenging toestaan zonder zicht op een oplossing.

    Morgen debatteert het Lagerhuis over de vraag of ze een No Deal willen. Als dat niet het geval is, en daar lijkt het wel op, wordt er donderdag gestemd over de vraag of ze de deadline willen uitstellen.

  3. EU: "Impasse kan enkel opgelost worden in Verenigd Koninkrijk"

    De Europese Unie betreurt dat het echtscheidingsakkoord met het Verenigd Koninkrijk dinsdagavond opnieuw is afgewezen in het Britse parlement. "De impasse kan enkel opgelost worden in het Verenigd Koninkrijk", zo tweet hoofdonderhandelaar Michel Barnier, die ook waarschuwt dat de voorbereidingen op een Brits vertrek zonder akkoord op 29 maart "belangrijker dan ooit tevoren" zijn.

    "De Europese Unie heeft alles gedaan wat ze kon om te helpen om het echtscheidingsakkoord met het Verenigd Koninkrijk over de streep te trekken. De impasse kan enkel opgelost worden in het Verenigd Koninkrijk. Onze voorbereidingen op een no deal zijn nu belangrijker dan ooit tevoren", zo tweette Barnier na de verwerping van het akkoord in Westminster.

    Ook woordvoerders van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Europees president Donald Tusk beklemtonen dat een oplossing voor de brexit-impasse enkel in Londen kan gevonden worden. De overige 27 lidstaten zullen "een gegrond verzoek" voor een uitstel van de op 29 maart voorziene brexit in overweging nemen, maar ze "verwachten een geloofwaardige motivatie voor een uitstel en de duur ervan". 

    Twitter bericht wordt geladen...

  4. VBO: Koste wat kost een 'no deal'-scenario vermijden

    De negatieve stemming in het Britse parlement mag niet automatisch leiden tot een 'no deal'-scenario. Dat zegt het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) in een eerste reactie.

    "Er moet koste wat kost vermeden worden dat deze brexitcrisis uitmondt in een 'no deal'-scenario waarbij de Britten de EU verlaten zonder scheidingsakkoord, zonder overgangsfase en zonder zicht op een duurzame toekomstige relatie met de EU", zegt CEO Pieter Timmermans. Zo'n 'cliff-edge brexit', met de daaruit voortvloeiende douaneheffingen en -controles, zou een bijzonder harde klap betekenen voor de Belgische economie.

    Volgens het VBO blijven er maar twee mogelijke opties over na vanavond. Premier May kan extra tijd kopen door een verlenging van de onderhandelingen aan te vragen en dus de brexit te bevriezen. Of ze kan gebruik maken van de uitspraak van het Europees Hof van Justitie dat beslist heeft dat het VK eenzijdig de exitprocedure kan intrekken. 

  5. België deed ‘too little, too late’ om Britse kroonjuwelen aan te trekken

    Terwijl de Britse premier Theresa May in het Lagerhuis opnieuw een zware nederlaag leed over haar Brexit-akkoord met de EU staan de Britse kroonjuwelen in de uitverkoop. Bedrijven en financiële groepen verhuizen in bosjes naar het continent. Ze nemen miljarden euro’s omzet en duizenden jobs mee. Steden als Dublin, Frankfurt en Parijs profiteren. Brussel moet zich met kruimels tevreden stellen, en heeft dat grotendeels aan zichzelf te danken, schrijft De Morgen-journalist Maarten Rabaey. 

    Beeld Tim Dirven
  6. Bourgeois pleit voor douane-unie: "minst slechte oplossing"

    De verwerping van de Brexit-deal zorgt een bijkomende periode van onzekerheid en een grotere kans op een chaotische no-deal. Zo reageert Vlaams minister-president Geert Bourgeois op de stemming in het Britse Lagerhuis. Hij pleit onomwonden voor een douane-unie met het Verenigd Koninkrijk.

    "Ik roep de Britten op om de welvaart en jobs aan beide zijden van het Kanaal veilig te stellen," luidt het op twitter. "Een douane-unie met het VK is de minst slechte oplossing." Het is voor Bourgeois ondenkbaar dat "we na 30 maart minder vlot handel zouden kunnen drijven met het VK dan met Turkije."

  7. Conservatieven mogen vrij stemmen

    Bij de stemming over 'no deal' morgen geeft May haar Conservatieven vrije stem. Zonder partijdiscipline is de kans groot dat het 'no deal'-scenario verworpen wordt. 

    Wellicht vraagt het parlement vervolgens uitstel, en dan ligt de bal in het kalp van de EU, waar de lidstaten akkoord moeten gaan. Maar indien dat zo is zouden ze het wel eens ver over de EU-verkiezingen kunnen tillen - naar eind dit jaar. Tegen dan zijn de verhoudingen binnen de EU wellicht grondig veranderd, en is er wellicht een nieuwe Britse regering

    Twitter bericht wordt geladen...

  8. Neverexit

    De Britse journalist Robert Peston heeft het ondertussen over een Neverexit - uitstel van de Brexit omdat May zal blijven proberen haar deal door het parlement te krijgen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  9. SNP dringt aan op nieuw referendum

    Ian Blackford van de Schotse nationalistische partij SNP dringt nog maar eens op een nieuw referendum.

  10. Corbyn: "Nieuwe verkiezingen"

    Na May neemt Labour-leider Jeremy Corbyn het woord: hij zal het brexitplan van Labour opnieuw voorstellen en hoopt dat de parlementsleden zich daarin kunnen vinden. "No Deal moet van tafel." Hij oppert ook het idee van nieuwe verkiezingen, "May heeft tijd verspild", haalt hij aan.

    Beeld AFP
  11. Reactie May: vertrekken zonder deal geen oplossing

    May reageert meteen op de uitkomst van de stemming in een toespraak in het parlement. Ze betreurt de beslissing van de parlementsleden. Morgen zal er in het House of Commons gedebatteerd en gestemd worden worden over de vraag of de parlementariërs zich kunnen vinden in een no-deal-brexit, kondigt ze aan. Als het Huis dat beslist, dan is het aan de overheid om die beslissing ten uitvoer te brengen, deelt ze mee. 

    Wordt er morgen ook tegen een no-deal-brexit gestemd, dan wordt er aanstaande donderdag gestemd over een eventueel uitstel van artikel 50. "Maar laat me duidelijk zijn: stemmen tegen een uitstap zonder akkoord of voor de uitstel van artikel 50 zal geen oplossing zijn voor onze problemen. De EU zal antwoorden en willen weten of het VK artikel 50 zal intrekken of dat het een referendum wil", aldus May.

    May neemt het woord nadat ze de stemming verliestBeeld AFP
  12. Enorme meerderheid verwerpt akkoord May

    Een overweldigende meerderheid van de Britse parlementsleden heeft tegen het akkoord gestemd dat premier May onderhandelde met de EU. 391 Parlementsleden stemden tegen, 242 slechts stemden voor. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  13. Twitterende parlementariërs kondigen met foto's van een overvolle 'nay-lobby' aan dat May een pijnlijk verlies zal lijden. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  14. De stemming is begonnen

    Het Britse Lagerhuis stemt over het Brexitakkoord. De verwachting is dat rond 20.15 uur bekend is of het wordt aangenomen of verworpen. De parlementariërs hebben de zaal van de Commons verlaten, om hun stem in aparte ruimtes te laten registreren.

    In januari werd het akkoord verworpen met 432 stemmen tegen, en 202 voor. De verwachting is dat zich deze keer meer parlementariërs achter de deal scharen, maar dat het bij lange na niet genoeg zal zijn. 

  15. "Geen akkoord, geen transitie"

    Michel Barnier, die de brexitonderhandelingen voor de EU leidde, volgt het debat in het House of Commons op de voet. Hij wijst op de "gevaarlijke illusie" van sommige parlementsleden dat er geen brexitakkoord nodig is om de transitieperiode te laten ingaan. Die transitieperiode zou minstens lopen tot december 2020, maar treedt enkel in werking in geval van een akkoord. "Laat me duidelijk zijn: de enige wettige basis voor een transitie is een terugtrekkingsovereenkomst. Geen terugtrekkingsovereenkomst betekent geen transitie", beklemtoont hij.

    Twitter bericht wordt geladen...

  16. Hier stemt het Brits parlement over

    Vanavond moeten de Britse parlementariërs hun knopen tellen. Een weging van de hoofdpunten.

    Brits premier May en Commissievoorzitter Juncker maandagavond in Straatsburg.Beeld EPA
  17. Parijs en Amsterdam profiteren van de brexit. Maar Brussel? Helaas

    Dublin, Frankfurt, Parijs en Amsterdam, maar Brussel niet. Steeds meer bedrijven anticiperen op een harde brexit en verhuizen kantoren en activa naar Europa. Onze hoofdstad laten ze daarbij links liggen. “Terwijl we deze kans met beide handen zouden moeten grijpen.”

  18. "Doe je gordel om"

    Jyrki Katainen, vicepresident van de Europese Commissie, ziet een harde brexit steeds waarschijnlijker worden. "Afhankelijk van de stemming in het House of Commons, gaan we ofwel verder met een ordelijke terugtrekking of zijn we dichter bij een harde brexit, dichter dan ooit. Dus hou je handen op het stuur, kijk vooruit en doe je gordel om", zei hij tijdens een persbijeenkomst in Straatsburg.

    Jyrki KatainenBeeld Photo News
  19. Meerdere stemrondes

    De kans dat May's brexitakkoord vandaag wordt goedgekeurd is miniem. Als haar voorstel vandaag niet door de stemming geraakt, volgt er morgen een nieuwe stemming. Daarin moeten de parlementsleden zich uitspreken voor een tegen een uitstap uit de EU zonder akkoord, de zogenaamde 'no-deal-brexit'. Als ook dat plan wordt afgeschoten, dan wordt er overmorgen - donderdag 14 maart - gestemd over een eventueel uitstel van de brexit. Stemt de meerderheid tegen, dan volgt er alsnog een brexit zonder deal. Indien de meerderheid voor het uitstel stemt, dan liggen er zeven opties op tafel: een nieuwe stemming over May's akkoord, geen brexit, een referendum, verkiezingen, nieuwe onderhandelingen over het akkoord, een motie van wantrouwen tegen de premier of een brexit zonder deal.

    Twitter bericht wordt geladen...

  20. Boris Johnson stemt niet voor "een schort van vijgenbladeren"

    Boris Johnson, voormalig minister van Buitenlandse Zaken, partijgenoot van May en hartstochtelijk Brexiteer, heeft zojuist gesproken. Hij zei dat hij had gehoopt dat de Europese Unie de ‘volkomen redelijke’ veranderingen die het Verenigd Koninkrijk wilde, zou doorvoeren, maar dat dit niet is gebeurd.

    In plaats daarvan, naaiden zij volgens Johnson ‘een schort van vijgenbladeren dat de schaamte van het Verenigd Koninkrijk niet kan verhullen’.

    Hij zal er niet voor stemmen. Er zullen moeilijkheden zijn bij gebrek aan een akkoord, zegt hij, maar dat mag hen niet tegenhouden. Het is "de enige veilige uitweg uit de EU".

    Boris JohnsonBeeld EPA
  21. Nog lang niet genoeg ‘switchers’

    BBC-verslaggeefster Georgia Roberts telt het aantal parlementariërs dat de vorige keer tegen de Brexitdeal heeft gestemd, en nu bereid is deze wel te steunen – de zogenoemde ‘switchers’. Ze heeft er 17 gevonden, en zojuist heeft zich een achttiende gemeld, de Conservatief Johnney Mercer. Dat betekent dat May nog 98 ‘switchers’ nodig heeft om de deal erdoor te krijgen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  22. SNP: "Verrotte deal"

    Ook Ian Blackford, leider van de Schotse nationalistische partij SNP, noemt het akkoord "dezelfde slechte deal met minachting voor Schotland". Een no-deal-brexit kan "catastrofaal" zijn, klinkt het, en parlementsleden moeten daarom tegen het akkoord stemmen. "Dit is een verrotte deal die de economie langs het pad van vernietiging zal leiden."

    Hij wijst erop dat 62 procent van de Schotten tijdens het referendum in 2016 tegen de brexit heeft gestemd en houdt een vurig pleidooi voor het Verenigd Koninkrijk om alsnog af te zien van de brexit en in de EU te blijven. "EU-lidmaatschap heeft ons in staat gesteld om allemaal samen te werken", aldus Blackford. "In de Europese Unie blijven is het beste voor onze economie."

    Stemmen voor een akkoord zonder de gevolgen ervan te kennen, is "slaapwandelend een ramp tegemoet gaan", stelt hij. Blackford roept May op om een nieuw brexitreferendum te organiseren.

    Ian BlackfordBeeld EPA
  23. "De Britten snappen na 40 jaar nog steeds niet hoe de EU werkt"

    Ivan Rogers, de voormalige Britse Permanent Vertegenwoordiger in de EU zat tot twee jaar geleden heel dicht op het vuur. Nu becommentarieert hij vanaf de zijlijn de gebeurtenissen. “De Britten snappen na 40 jaar gewoon nog steeds niet hoe de EU werkt.”

  24. Reynders koppelt voorwaarden aan mogelijk uitstel brexit

    Als het Britse Lagerhuis het brexitakkoord opnieuw verwerpt, dan is uitstel van de brexitdatum voor België een optie, "maar dan moeten we wel weten waarvoor". Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Ons land schaart zich daarmee achter onder meer de Franse president Emmanuel Macron.

    Didier ReyndersBeeld AFP
  25. "26 pagina's geleuter"

    "Dit was een slecht akkoord in december" en in januari, stelt Labour-leider Jeremy Corbyn in zijn toespraak. "Het is nog altijd dezelfde slechte deal." Zijn partij zal vanavond dus ook tegen stemmen, deelt hij mij. "Het document biedt geen duidelijkheid en zekerheid", voegt hij eraan toe. Het is "26 pagina's geleuter".

    Volgens Corbyn heeft zijn partij "geloofwaardige" en "zinnige" alternatieven voorgelegd voor de huidige terugtrekkingsovereenkomst. "We willen een brexit die jobs, de economie en onze industrieën beschermt", haalt hij aan. Premier May is te zeer gefocust op de goedkeuring van haar akkoord en heeft onvoldoende geluisterd naar de leden van het parlement, de vakbonden en de bedrijfswereld.

    "Het Parlement moet vandaag zijn job doen en 'nee' zeggen tegen de premier", aldus de Labour-leider, die bovendien wil dat het volk finaal zijn mening zal kunnen geven in een bevestigend referendum, indien het akkoord vanavond toch met de hakken over de sloot goedgekeurd zou worden.

    Labour-leider Jeremy CorbynBeeld REUTERS
  26. Voorlopig 14 'overlopers'

    The Guardian telt voorlopig veertien Conservatieve parlementsleden die in januari nog tegen het brexitakkoord van May stemden en nu hebben aangekondigd dat ze voor zullen stemmen.

    Toch heeft May nog veel meer parlementsleden nodig, en met een hele reeks harde brexiteers, de Noord-Ierse gedoogpartner DUP en zo goed als de volledige oppositie die tegen de deal zijn, ziet het er niet goed uit voor de premier.

    "De tijd is gekomen om achter achter deze deal te gaan staan", sloot May zonet haar toespraak in het Lagerhuis af. Het is nu aan oppositieleider Jeremy Corbyn van Labour voor een antwoord.

  27. BBC-deskundige: 'Het is afgelopen met het akkoord'

    "Het is afgelopen", was de harde conclusie van BBC-presentator en politiek deskundige Nick Robinson dinsdag nadat de gedoogpartner van premier Mays regering de aangepaste Brexitdeal had afgewezen. "Met het akkoord en mogelijk met het premierschap van May."

    De Noord-Ierse DUP maakte in een verklaring bekend dat het vanavond niet voor het akkoord zou stemmen. Eerder had de hoogste regeringsjurist, Geoffrey Cox, de deal bekritiseerd. Robinson: "De DUP en Cox hebben hiervoor gezorgd. Bizar is dat niemand weet wat er hierna zal gebeuren."

    Twitter bericht wordt geladen...

  28. Gedoogpartij DUP zal deal niet steunen

    De DUP, de Noord-Ierse gedoogpartner van premier May, zal niet voor het aangepaste akkoord stemmen dat maandagavond werd gesloten met de EU. Dit maakte partijleider Arlene Foster op Twitter bekend. May, die had gehoopt de partij over te halen met de wijzigingen, sprak op dat moment in het Lagerhuis. "Er is op dit moment onvoldoende vooruitgang geboekt", aldus de DUP in een verklaring.

    Volgens de partij heeft May "beperkte vooruitgang" geboekt in de onderhandelingen in Brussel. De DUP zegt dat nieuwe gesprekken wellicht meer kunnen opleveren. De EU heeft dit echter afgewezen. "Het is mogelijk een verstandig akkoord te sluiten dat goed is voor Groot-Brittannië en de EU", aldus de partij. "Maar het vereist van alle partijen dat ze redelijk zijn en bereid moeten zijn om tot een akkoord te komen."

    Twitter bericht wordt geladen...

  29. May waarschuwt dat Brexit verloren kan gaan

    Premier May heeft dinsdag bij de opening van het debat in het Lagerhuis gewaarschuwd dat als het aangepaste Brexit-akkoord niet wordt aangenomen, dit ertoe kan leiden dat er geen Brexit komt. "Het gevaar is dat brexit verloren kan gaan", aldus May die last had van haar stem.

    Zij arriveerde in het Lagerhuis terwijl slechts twintig Tory-parlementariërs in de bankjes zaten. In allerijl moesten Conservatieve parlementsleden worden opgetrommeld om zitting te nemen in het parlement.  

  30. Tegenstemmen of onthouden?

    De ERG-groep, de harde brexiteers uit Mays eigen Conservatieve partij, roept op Mays nieuwe akkoord niet goed te keuren. Dat wil niet per se zeggen dat ze tegen zullen stemmen, mogelijk zullen ze zich vanavond onthouden.

    Toch heeft May elke stem nodig die ze kan vinden. Ze heeft samen met gedoogpartner DUP slechts een heel nipte meerderheid bij de 650 zetels van het Lagerhuis. Als de voltallige oppositie van Labour, de Schotse Nationale Partij en anderen tegenstemmen, net als een klein deel van haar eigen partij, sneuvelt het akkoord. Mogelijk zal de nederlaag dan wel minder groot zijn dan in januari. Toen stemden 432 parlementsleden tegen en slechts 202 voor.

    Als May met minder dan 50 stemmen zou verliezen, komt er mogelijk zelfs snel een derde stemming in een poging de tegenstemmers in tussentijd toch nog te overtuigen.

    Jacob Rees-Mogg, leider van de ERG-fractie.Beeld AFP
  31. Tory-parlementslid: 'Nieuwe verkiezingen als May verliest'

    Als de Brexit-deal van premier May vandaag weer wordt verworpen, ‘zullen er binnen een paar dagen of weken’ nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden. Dit zegt het Conservatieve parlementslid Charles Walker, vicevoorzitter van een invloedrijke groep Tory-parlementariërs, aan de BBC.

    Er circuleren in Londen zelfs al mogelijk data voor nieuwe verkiezingen: 25 april of 2 mei. Ondertussen is in het parlement in Londen het eigenlijke debat over het akkoord begonnen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  32. EU en May wagen uiterste poging om harde, chaotische brexit te voorkomen

    De EU en de Britse premier Theresa May wagen een uiterste poging om een harde, chaotische brexit eind deze maand af te wenden. Brussel reikt de hand naar Londen met een ‘arbitragepanel’. Dat moet voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk via een brexitakkoord tegen zijn zin voor altijd aan de EU vast blijft zitten, dé grote vrees van de brexiteers.

    Beeld EPA
  33. Juridisch adviseur May maakt korte metten met ‘verbeterd’ brexitakkoord

    Ook na de bijkomende Europese garanties blijft het juridische risico bestaan dat de Britten voor onbepaalde tijd in de Ierse backstop en dus in een douane-unie met de Europese Unie zullen moeten blijven. Dat advies heeft de Britse Attorney General Geoffrey Cox verstrekt in de aanloop naar een cruciale stemming in het Britse parlement over het echtscheidingsakkoord met de Europese Unie. Zijn standpunt lijkt de kansen op een goedkeuring van het akkoord te doen slinken.