Duitsers azen op Agfa-Gevaert: vakbonden verontrust, werknemers reageren berustend

De Mortselse beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert, een kroonjuweel van de Vlaamse industrie, is benaderd door het Duitse CompuGroup voor een volledige overname. De vakbonden zijn verontrust. Op de site in Mortsel werken zo’n 3.000 mensen.

Paul Verbraeken

Donderdagavond was het nog een snel circulerend gerucht. Vrijdagochtend werd binnen het uur – voor de opening van de beurs – een bijzondere ondernemingsraad samengeroepen. Algemeen directeur Luc Delagaye van de divisie Materials, die ook ondervoorzitter is van de personeelsdienst, kon er slechts de eerste berichten bevestigen... door een eigen persbericht voor te lezen.

Bijzonder bondig zegt Agfa-Gevaert dat het “is benaderd door CompuGroup Medical dat zijn belangstelling heeft uitgedrukt voor een mogelijke overname van alle aandelen van Agfa door middel van een voorwaardelijk openbaar overnamebod.” De raad van bestuur zal de belangstelling onderzoeken, maar geeft geen zekerheid dat de “besprekingen” tot iets zullen leiden. Kortom, er wordt wel degelijk gesproken met de Duitse medische softwaregroep over een totale overname, meer dus dan alleen de succesrijke Agfa HealthCare-divisie.

Pamflet vakbond“Ik viel uit de lucht”, zegt BBTK- secretaris Staf Meirte vrijdagnamiddag. “Wij hebben inmiddels een pamflet uitgedeeld om de werknemers gerust te stellen. Maar een Belgische multinational zou nu in Duitse handen overgaan. Wat gaat dit geven? Wat gaat die afstoten? Ik heb nooit geweten dat men overnames doet om méér jobs te creëren.”

ACV-hoofdafgevaardigde Yves Van Antwerpen reageert afwachtend maar somber: “Voor de mensen hier is dit opnieuw onzekerheid, en wij weten niets. Ik denk dat er iemand in een of andere zin belang bij had deze gesprekken te laten lekken. Dit is een bizar verhaal. Maar de afdelingen Materials en Graphics kunnen op zich verder bestaan.”

ABVV-secretaris Bruno Verlaeckt tast eveneens in het duister: “Dit gebeurt ver boven ons. De werknemers zijn de speelbal. Wij zullen uiterst alert zijn voor de jobs en het respect voor de loon- en arbeidsvoorwaarden. We staan overigens voor een hernieuwing van de cao.”

Werknemers aan fabriekspoort reageren berustend

De reactie van de werknemers van Agfa-Gevaert vrijdagmiddag tijdens de shiftwissel aan de poort, was er vooral een van berusting. “We hebben hier al zo veel meegemaakt.”

Om 13.30u sijpelen de werknemers van de vroege shift buiten. Sommigen gehaast, maar velen ook bereid tot een korte babbel. Al is het meest gehoorde antwoord dat ze nog van niks weten. “Er is weinig over de mogelijke overname gezegd vandaag”, vertelt Paul Willems (56) uit Edegem, die al 37 jaar bij Agfa-Gevaert werkt.

“De meesten zijn gelaten. Ik werk zelf op de afdeling Materials, waar onder meer nog de oude filmpjes gemaakt worden. Een afdeling waar het Duitse bedrijf CompuGroup Medical niet in geïnteresseerd is. Maar als het ooit tot een overname komt, kunnen we er toch niks aan veranderen. Dat hebben we een paar jaar geleden al eens mogen ondervinden na die staking."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer