Direct naar artikelinhoud
Schild & Vrienden

N-VA houdt leden Schild & Vrienden aan boord ondanks “grote kuis”

De organisatie van Dries Van Langenhove werd in september vorig jaar onder de loep genomen door ‘Pano’.Beeld RV

Na de onthullingen rond Schild & Vrienden beloofde de N-VA grote schoonmaak te houden en de leden van de groep uit de partij te weren. Maar een voormalig lid staat op een lijst voor het Vlaams Parlement, terwijl een handvol anderen nog steeds deel uitmaken van lokale N-VA-besturen.

“Als ze daaraan hebben meegedaan, dan is het point final.” De woorden van N-VA-voorzitter Bart De Wever waren messcherp, nadat een Pano-reportage in september de interne keuken van de extreemrechtse jongerenvereniging Schild & Vrienden had blootgelegd. Verscheidene jonge N-VA-leden maakten deel uit van de groep. “Wat mij betreft horen die jongeren niet thuis bij ons”, liet Zuhal Demir (N-VA) optekenen.

Zowel bij de partij als bij haar jongerengeleding werden meteen maatregelen aangekondigd. Er werd vooral zwaar getild aan gelekte berichten uit besloten chatgroepen, waar onder meer racistische en antisemitische berichten werden gedeeld. De betrokkenheid van N-VA-leden bij Schild & Vrienden zou onderzocht worden, en met elk van hen werd ook een persoonlijk gesprek gepland. Volgens Jong N-VA-voorzitter Tomas Roggeman waren een twintigtal leden betrokken bij de vereniging rond Dries Van Langenhove.

Een half jaar later staat een van de personen die toen in opspraak kwam, Niklas Arents, op de Oost-Vlaamse lijst voor het Vlaams Parlement: hij kreeg de 13de plaats bij de opvolgers. Ook bij de gemeenteraadsverkiezingen stond Arents op een lijst. De partij zag daar geen graten in, omdat Arents ontkende actief lid geweest te zijn van Schild & Vrienden. “Hij heeft nooit iets ranzig of racistisch gepost”, verdedigde lijsttrekker Joost Arents van N-VA Ninove zijn neef.

Nochtans werd Arents naar aanleiding van de reportage wel aan de deur gezet als vertegenwoordiger bij de Vlaamse Jeugdraad, net als Jeroen Bergers, Thomas Decat en Inne Volkaerts. De Jeugdraad zei het vertrouwen op nadat uit gelekte interne gesprekken bleek dat Schild & Vrienden actief had geprobeerd de Jeugdraad te “infiltreren”.

Natuurlijk was Arents ook lid. Sommigen zijn tegenover de partij blijkbaar eerlijker geweest dan anderen
Voormalig lid van Schild & Vrienden

Dat Arents geen lid was van Schild & Vrienden, wordt door een bron die zelf lid was formeel tegengesproken. “Natuurlijk was Arents ook lid. Sommigen zijn tegenover de partij blijkbaar eerlijker geweest dan anderen.” In een reactie zegt Arents dat hij zijn kant van het verhaal verteld heeft, en dat de partij het vertrouwen in hem behouden heeft. “Dat zegt voldoende over mijn engagement bij Schild & Vrienden.”

Schild & Vrienden-voorman Dries van langenhove naast VB-voorzitter Tom Van Grieken.Beeld Tim Dirven

Bloedhonden

In tegenstelling tot Arents verdwenen verscheidene anderen wel van de kieslijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen. In Aalst moest bijvoorbeeld S. E. vertrekken, in het naburige Dendermonde zette Jan Vanhove zelf een stap opzij. In Bornem ruimde Thomas Decat plaats, enigszins tegen de zin van lijsttrekker Kristof Joos: “Wij wilden Thomas graag op de lijst houden”, zei hij. In Puurs ging Jorden Dewachter van de lijst, in Maaseik Dennis Laveaux, en in Sint-Niklaas stond Igor Praet zijn plek af.

Ook in het Lubbeek van Theo Francken zorgde de Pano-reportage voor deining: daar werd Nick Peeters van de lijst gehaald, ook al leek hij in eerste instantie zijn plek te kunnen behouden. “De aanhoudende hetze werd hem en zijn familie te veel”, tweette Francken, die eraan toevoegde dat de “bloedhonden trots mogen zijn”.

Jeroen Bergers, die eveneens verscheen in de Pano-reportage, kon bij N-VA Vilvoorde wel aanblijven, en maakt nog steeds deel uit van het lokale bestuur van de partij. Ook vier anderen die van de lijst geweerd werden, duiken vandaag nog steeds op in het bestuur van lokale N-VA-afdelingen: Nick Peeters, S. E., Jan Vanhove, en Thomas Decat. Zij zijn ook in hun eigen Jong N-VA-geleding lid van het bestuur.

Jeroen Bergers, die eveneens verscheen in de Pano-reportage, kon bij N-VA Vilvoorde wel aanblijven, en maakt nog steeds deel uit van het lokale bestuur van de partij

Van de meeste van hen zijn er nochtans indicaties dat ze actief deel uitmaakten van Schild & Vrienden. Bronnen bevestigen dat ook opnieuw. Zo zou Vanhove – in tegenstelling tot wat hij beweert – wel degelijk in de besloten chatgroepen aanwezig geweest zijn, en zou Bergers net als Arents geen open kaart hebben gespeeld. Bergers zelf ontkent dat. “Ik ben inderdaad lid geweest, maar ik ben maanden voor de reportage al opgestapt. Ik kan dat zwart op wit bewijzen en heb dat ook aan de partij gedaan.”

Ook van S. E. en Nick Peeters zeggen kenners van Schild & Vrienden dat ze meer waren dan figuren langs de zijlijn. @SchuldnVrienden, een Twitter-account dat al enige tijd bijzonder goed geïnformeerd lijkt over het interne reilen en zeilen van Schild & Vrienden, zegt dat Peeters de rang ‘strijder’ kreeg, wat op een hoge betrokkenheid zou wijzen.

Volgens N-VA zijn echter de nodige maatregelen genomen. Dat de genoemde personen eerst van de lijst werden gehaald en nu toch in lokale besturen mogen zetelen, is volgens de partij geen paradox. “Hen van de lijsten weren was veeleer een bewarende maatregel”, zegt woordvoerder Bram Bombeek. “Uit de gesprekken bleek dat veel van hen enkel oppervlakkig betrokken waren. De kwestie is intern afgehandeld.” Wil dat zeggen dat er zich geen probleem meer stelt met de mensen die in de partij konden blijven? “Dat lijkt mij de conclusie.”

Jong N-VA-voorzitter Tomas Roggeman benadrukt eveneens dat niet iedereen even actief was binnen Schild & Vrienden. “Maar wie actief lid was van die vereniging, werd zonder pardon aan de kant gezet.”

Ingaan op individuele gevallen willen Bombeek en Roggeman allebei niet. Wel is duidelijk dat de partij voor haar intern onderzoek vooral vertrouwde op eerlijkheid, naast de elementen die bloot werden gelegd door Pano. N-VA had zelf immers geen toegang tot de besloten chatgroepen, en kon dus ook niet nagaan wie daarin welke berichten plaatste.

Jan Vanhove, S. E. en Nick Peeters wensten geen commentaar te geven voor dit artikel.