© REUTERS

18 maanden cel voor hacker die naaktfoto’s van tientallen beroemdheden stal

De hacker die in 2014 naaktfoto’s van tientallen vrouwelijke beroemdheden stal, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien maanden. Onder de slachtoffers onder meer actrice Jennifer Lawrence, zangeres Rihanna en model Kate Upton.

mtm

In twee jaar tijd wist Ryan Collins, een 36-jarige man uit Lancaster (Pennsylvania), dankzij phishingmails wachtwoorden van meer dan 100 beroemdheden te bemachtigen. Dankzij die wachtwoorden (van de online opslagdiensten iCloud en Google Drive) had hij toegang tot de (naakt)foto’s die de bekende vrouwen hadden opgeslagen.

De man moest deze week voor de rechter verschijnen en pleitte schuldig aan phishing. Hij bekende valse mails uit naam van Apple en Google naar de vrouwen te hebben gestuurd, waarin hij naar hun wachtwoord vroeg. “Vervolgens meldde hij zich aan in de online opslagdienst van de vrouwen om het hele bestand op zijn computer te kopiëren”, aldus openbaar aanklager Bruce Brandler. “Daarnaast lichtte hij ook nog enkele slachtoffers op onder het mom van een vals modellenbureau.”

In totaal verwierf Collins de wachtwoorden van 122 vrouwen, van wie de overgrote meerderheid uit de entertainmentindustrie komt: actrices, zangeressen, modellen...

Heel wat van die foto’s werden in augustus van 2014 online gegooid, de speurders konden echter niet bewijzen dat het ook Collins was die achter het lek zat. De man riskeerde een gevangenisstraf van vijf jaar, maar werd uiteindelijk veroordeeld tot achttien maanden.

Het verschijnen van de naaktfoto’s ontlokte een groot schandaal in de VS en de rest van de wereld. Veel mensen beschuldigden Apple en Google ervan hun diensten niet goed te beveiligen. Al kwam later aan het licht dat de vrouwen opgelicht waren en hun wachtwoorden zelf overhandigd hadden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer