Direct naar artikelinhoud
muziek

Eén Belg haalt Koningin Elisabethwedstrijd

Eén Belg haalt Koningin Elisabethwedstrijd
Beeld Thinkstock

Aan de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool doet dit jaar één Belgische deelnemer mee. Dat laat de organisatie van de wedstrijd weten. In totaal nemen 49 vrouwen en 22 mannen - met 20 verschillende nationaliteiten - het vanaf 29 april tegen elkaar op in Brussel.

De Belgische eer wordt dit jaar verdedigd door Sylvia Huang. Ze werd geboren in 1994, is afkomstig uit de provincie Henegouwen en studeert aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze kreeg les van violisten Alexei Moshkov en Liviu Prunaru, en speelde onder meer concerten met de Kamerfilharmonie Vlaanderen en het Koninklijk Concertgebouworkest van Amsterdam.

De best vertegenwoordigde nationaliteiten in het vioolconcours zijn Korea (zestien kandidaten), Japan (vijftien) en de VS (elf). Daarna volgen China, Frankrijk en Rusland met elk zes deelnemers. In totaal schreven 172 violisten zich in. Voor de wedstrijd worden twee nieuwe werken gecomponeerd. Bram Van Camp schreef een werk voor viool en piano voor de halve finale. Kimmo Hakola mag voor de finale een compositie voor viool en orkest bedenken. De eerste ronde van de Koningin Elisabethwedstrijd start op 29 april.