“Bolognaisesaus met spaghetti is nep”, zegt burgemeester van Bologna
Het moet maar eens afgelopen zijn met al die gerechten die de indruk wekken uit Bologna te komen. Het beroemdst is natuurlijk spaghetti bolognaise. De burgemeester van de Italiaanse stad voert actie om aan die nepbenamingen een einde te maken.
Het is een storm die Virgiono Merola teweegbrengt op Twitter. De burgemeester van de Italiaanse stad Bologna zette twee weken geleden een bericht op het sociale medium waarbij hij een oproep deed om voorbeelden van gerechten naar hem te sturen. “Beste burgers”, schreef hij, “ik verzamel foto’s van #spaghetti alla bolognese over de hele wereld, over nepnieuws”. Hij deed er als voorbeeld een foto bij van een reclamebord uit Londen. “Als je me voorbeelden kunt sturen: 😉 bedankt!”
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Groetjes uit Nederland, antwoordt de Italiaanse Fiorella Opromolla, die in Nederland werkt en een foto van een pakje Knorr bijsluit in haar tweet. Zoals in Italië, schampert Italiaan Rodrigo Correa die in Chili woont en die een foto meestuurt van een menu van de grootste Italiaanse restaurantketen in zijn land. Fabio Cortolano ziet op Schiphol ook pasta bolognaise op het menu staan. Let ook op de prijs, merkt hij op. Ook uit Denemarken en de Verenigde Staten komen berichten binnen voor Merola. Potjes en zakjes van Knorr, Maggi en Heinz komen voorbij, net als menukaarten.
Rachele Rossi is blij met het initiatief van de burgemeester. De Italiaanse, die voor de Europese Unie werkt, vecht naar eigen zeggen al tien jaar tegen het fopgerecht. “Wat een opluchting om vanaf zo'n hoog niveau steun te hebben over deze fundamentele kwestie.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
De vraag is natuurlijk: wat is dan wel echte pasta bolognaise? In elk geval geen saus met spaghetti, aldus culinair schrijver Onno Kleyn. “De stad staat bekend als Bologna la grassa, de vette, vanwege zijn rijkdom. Het is altijd een rijke stad geweest. De pasta moet daarom in elk geval pasta zijn met ei erin, dus fettuccine of tagliatelle.”
In zijn boek Italië. Mijn verhalen en recepten dat verschijnt op 7 mei gaat hij uiteraard in op de kwestie. “Soms vertel ik het als raadseltje: wat is een opmerkelijk gerecht dat je nooit in Bologna kunt krijgen?” schrijft hij. “Spaghetti bolognesi, inderdaad. Of spaghetti alla bolognese, à la bolognaise. Daar krijg je de inboorlingen wel over aan de praat hoor. Dan komen er schampere uitdrukkingen op de gezichten, of men uit bezorgde woorden, uitleg voor die arme buitenlander die het niet begrepen heeft: ‘ma no, signori, queso piatto non viene di quà.’ Spaghetti is armeluisvoer uit Napels. Dat combineer je niet met de ragù uit de rijke Bolognese traditie. In Emilia eet men eierpasta, liefst vers of iets aangedroogd; een paar dagen bewaren kan, maar niet veel langer. Pasta secca uit de fabriek hoort niet in de traditie (hoewel de supermarkten er ook hier mee vol liggen) en al helemaal niet als die alleen van meel en water is gemaakt. Pasta all’uovo of anders niks!”
Het echte recept is anders
Die echte saus, de ragù alla bolognese, is volgens Kleyn ‘hartverscheurend lekker'. Maar vooral ook anders. “Je krijgt hem maar zelden in Italiaanse restaurants buiten Italië en over de potten kant-en-klare bolognaisesaus kunnen we maar beter zwijgen.” Het recept is gewoon anders. Ragù bolognese is nogal droog, bevat maar weinig tomaat, een beetje melk en geeft de ereplaats aan het grofgemalen vlees. “En nee, er hoort geen paprika of champignon in.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Hoe maak je de saus dan wel? Dit is het recept van Onno Kleyn: ragù alla bolognese / bolognaisesaus. Genoeg voor 6, maar je kunt beter de dubbele hoeveelheid maken.
Ingrediënten:
50 gr ui, fijngehakt
50 gr wortel, fijngehakt
50 gr bleekselderij, fijngehakt
150 gr pancetta, fijngehakt
25 gr boter
1 kruidnagel
300 gr rundergehakt, liefst grof gemalen
150 ml eetlepels witte wijn
5 eetlepels tomatenpuree
150 ml runderfond of -bouillon
150 ml melk
Bereiding:
De ui, wortel en bleekselderij kunnen samen in een keukenmachine gehakt worden, als je ze eerst in grove stukken snijdt. Maak het niet al te fijn.
Fruit het spek even aan in de boter. Doe er de groenten bij en bak 4 minuten. Voeg de kruidnagel en het gehakt toe en bak dat rul en los. Schenk de wijn in de pan en laat die al bakkend verdampen. Roer de tomatenpuree los in de bouillon en doe dat samen met de melk in de pan. Breng op smaak met zout, draai het vuur laag en laat alles nog minimaal 2 uur pruttelen op een laag vuur, onder een deksel. In die tijd moet het vocht voor een belangrijk deel verdampen. Is dat niet zo, ga dan nog eventjes door zonder deksel. Te soepig is niet lekker.
Zoals altijd is dit soort stoofwerk een dag later smakelijker. Uit: Italië. Mijn verhalen en recepten (Singel Uitgeverijen, €34,99)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vrolijk en energiek van ontbijt tot avondeten? Met deze recepten kom je zonder dip de dag door
-
Beter dan een bord of een bowl? ‘Blates’ veroveren onze keukentafels
Trends komen en gaan, maar ‘blates’ zouden weleens blijvers kunnen zijn. De iets diepere borden presenteren gerechten mooier en maken het stukken moeilijker om te smossen. Gloednieuw is het hybride item niet, maar het lijkt wel goed op weg om een vaste waarde in onze keukens te worden. -
PREMIUM
Apero time! Foodie Sonja Peeters maakt 3 originele cocktails en bijpassende hapjes waarmee je gegarandeerd indruk zal maken
-
-
Italianen teleurgesteld: hun espresso mag niet op de Werelderfgoedlijst. “Veel meer dan een drankje voor ons”
-
Mijnenergie
EnergyVision introduceert gratis zonnepanelen met goedkoper stroomcontract: een interessante formule?
Gratis zonnepanelen én goedkopere stroom: dat is het model waarmee EnergyVision Vlaanderen wil veroveren. De energiespeler werkt volgens het derdebetalersysteem. De installatie van de zonnepanelen is gratis. Aan EnergyVision betaal je voor de opgewekte elektriciteit die je verbruikt. Mijnenergie.be analyseert de opmerkelijke formule, waar ook mede-investeerder Marc Coucke via zijn investeringsmaatschappij Alychlo zijn schouders onder zet. -
Lidl
Wrap it up! Lekker makkelijk: fajita's met gewokte savooi en rundsreepjes
De fajita hebben we als lekkernij in een jasje te danken aan de Tex-Mex, ofwel de Texaans-Mexicaanse keuken. Je kan de wraps naar hartenlust beleggen met ingrediënten naar keuze, maar voor deze versie gebruiken we verfijnde entrecôte, in dunne reepjes gesneden, en krokant gewokte savooikool. -
Bij Deliveroo was één gerecht duidelijk het populairst in 2021 (en het is geen fastfood)
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
-
Independer
De waarde van je inboedel fout ingeschat? Dan riskeer je een financiële aderlating bij brand of diefstal
Wil je niet het risico lopen onderverzekerd te zijn, en bij brand of diefstal bijgevolg een te lage schadevergoeding uitbetaald te krijgen, dan moet je een juiste inboedelbeschrijving maken om de waarde van je bezittingen in te schatten. Maar hoe doe je dat precies? Independer.be geeft vijf onmisbare tips. -
Feest in een glas! Speciaal voor NINA creëert barman Philip 3 verfijnde (en simpele!) cocktails om het eindejaar te vieren
Niks mis hoor, met schuimwijn. Maar af en toe mag het wat specialer zijn. Serveer je gasten met oudjaar eens een lekkere cocktail, bijvoorbeeld. Geen idee hoe eraan te beginnen? Ervaren cocktailbarman Philip De Bruijn geeft drie recepten. Ze zijn poepsimpel, lekker als aperitief en ideaal om mee te proosten als de klok middernacht slaat. Santé! -
Aangeboden door Lidl
Een snelle pasta carbonara wordt dubbel zo heerlijk met deze makkelijke twist
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerLuc Bertrand Cba