© JDW

Na Zwarte Piet nu kerststal onder vuur?

Terwijl in Nederland Zwarte Piet steeds feller ter discussie staat, worstelt Frankrijk met de kerststal. Er wordt steeds meer geopperd dat Jezus, de os en de ezel eigenlijk geen plaats meer mogen krijgen op openbare plaatsen. En als het wel nog mag, dan onder strenge voorwaarden.

bbijnens

Waar Nederland worstelt met Zwarte Piet, zit een deel van Frankrijk in de maag met de kerststal. Dat schrijft de Franse krant Libération. Volgens sommige maatschappelijke groeperingen mogen er geen religieuze symbolen meer verschijnen in een openbare ruimte zoals het gemeentehuis of de aula van een openbare bibliotheek.

Worden Jozef en Maria en de wijzen uit het oosten dan helemaal verbannen? Nee, maar mogelijk komen er wel voorwaarden.

Volgende week moet de Franse Raad van State nieuwe regels opstellen in een hoog oplopend geschil tussen atheïsten, seculieren, traditionalisten en nationalisten. Zijn kerstsymbolen in de openbare ruimte niet een schending van de scheiding van kerk en staat?

Nee, vindt Aurélie Bretonneau, adviseur van de Franse Raad van State. Maar ze heeft er wel drie voorwaarden aan verbonden. Zo moet de kerststalopstelling 'tijdelijk' zijn. Rond de uitbeelding van de geboorte van Jezus mogen geen religieuze activiteiten plaatshebben die 'kunnen worden uitgelegd als poging tot bekeren tot het christelijke geloof'. Anders gezegd het kindje Jezus is oké, maar het is niet de bedoeling kerkelijke liederen te zingen naast de kribbe. Bidden bij de stal is ook verboden.

Om duidelijk te maken dat het 'culturele fenomeen' geen activiteit van de gemeente is, mag de kerststal bijvoorbeeld niet worden opgebouwd tussen de Franse driekleur en het borstbeeld van Marianne, het symbool van de republiek.

Normaliter worden de adviezen van de adviseurs overgenomen na een formele zitting van de Raad van State, maar deze keer is dat niet gebeurd. Het geeft volgens de Franse krant Le Figaro aan hoe gevoelig het ligt.

De kwestie werd ooit op de agenda geplaatst door bezorgde 'seculieren', maar de kerststal werd een politiek strijdpunt nadat de Franse Vereniging van Burgemeesters vorig jaar adviseerde geen kerststallen meer in te richten. Dat was vlak na de terreuraanslagen in Parijs. Rechtse burgemeesters wilden daar niets van weten en werpen zich op als verdedigers van de kerststal als uiting van cultureel erfgoed.

Vergelijkbaar met de zwartepietdiscussie in Nederland ligt de Franse kerststal sindsdien onder het vergrootglas van de nationale identiteit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer