Videospeler inladen...

Vijf iconische sketches van Stan & Ollie, Hollywoods meest iconische slapstick-duo

Vanaf vandaag speelt "Stan & Ollie" in onze bioscopen. Het is een biografische film over het leven van het beroemde komische duo Laurel en Hardy, bij ons beter bekend als "de Dikke en de Dunne". Beiden waren meesters in het zogeheten slapstick-genre. Wij lijsten 5 iconische sketches van hen op.

Steve Coogan en John C. Reilly laten Stan Laurel en Oliver Hardy herleven in de film "Stan & Ollie" van regisseur Jon S. Baird. De film bevat geen verhaal dat heel hun leven vertelt. In tegendeel: het gaat over de laatste jaren van de carriĆØre van Laurel en Hardy.

Laurel en Hardy beleefden hun hoogdagen in de jaren 30. Vanaf 1945 begon hun werk aan kwaliteit in te boeten. Het verhaal begint in 1953, de twee komieken vertrekken uit geldgebrek op tournee door Groot-Brittanniƫ, waar ze in kleine variƩtƩzaaltjes hun sketches opvoerden.

(lees verder onder de trailer van "Stan & Ollie")Ā 

Koningen van de slapstick

De samenwerking tussen de komieken begonĀ  in 1927:Ā  beiden hadden een solocarriĆØre achter de rug voordat ze echt gingen samenwerken. Als duo werden zeĀ  beroemd in films als "Duck soup", "The second hundred years" en "Putting pants on Philip". Tussen 1927 en 1951 maakten ze 106 korte en lange films.Ā 

Ze bekoorden het publiek met hun typische kledijkeuzeĀ (kostuum, das & bolhoed)Ā en overdosisĀ slapstickhumor:Ā ze raakten op een humoristische manier slaags met elkaar, of er overkwam hen op een grappige manier iets pijnlijks. Een combinatie die een succes bleek te zijn, wantĀ 1932Ā Ā wonnen de sterrenĀ deĀ Oscar voor de beste kortfilmĀ metĀ "The Music Box", een hoogtepunt in een mooie carriĆØre.

Uit hun oeuvre selecteerden we vijf klassieke sketches.

Videospeler inladen...

"Stan & Ollie" speelt vanaf vandaag in de Belgische bioscopen.

Meest gelezen