© Schutterstock

"Zonder kinderen ben je gelukkiger" en andere foute mythes over ouderschap

"Toekomstige mama’s horen niet thuis in een sauna" en "mensen zonder kinderen leiden een gelukkiger leven". Het zijn bekende beweringen die de Nederlandse schrijfster en hoogleraar wetenschapscommunicatie Ionica Smeets, zelf mama van twee, onder de loep nam. Wat blijkt? Deze clichés kloppen niet (helemaal).

vwh

“Zwangere vrouwen mogen niet naar de sauna”

Niet waar. Voor ongeboren baby wordt het - vooral in het eerste trimester - gevaarlijk als de lichaamstemperatuur van de moeder stijgt tot 38,9 graden. Dan is er een verhoogde kans op aangeboren afwijkingen, zo blijkt uit onderzoeken uit de jaren zeventig. Twee mama’s waren tijdens hun zwangerschap naar de sauna geweest en er werd geconcludeerd dat dat schadelijk is voor het embryo. Het aantal saunabezoekers in deze studies waren echter heel klein. Finland toont dat sauna wél veilig is als je zwanger bent. Zo’n 98 procent van de zwangere vrouwen gaat geregeld uitzweten en het land heeft een van de laagste percentages aangeboren afwijkingen ter wereld. Over de lichaamstemperatuur: die stijgt bij ervaren saunagangers helemaal niet zo sterk. Uit een studie blijkt dat de temperatuur van dames die een half uur bleven zitten, niet eens hoger werd dan 38 graden.

“Mensen zonder kinderen zijn gelukkiger”

Niet voldoende wetenschappelijk bewezen. Volgens Smeets kan je geluk niet zomaar eventjes in kaart brengen. Gewicht, bijvoorbeeld, kan je in ondubbelzinnig meten, maar dat geldt niet voor een gevoel. Wetenschappers hebben naar eigen zeggen methodes om wel aan te tonen hoe gelukkig iemand is, maar dan krijg je gemiddelden die weinig tot niets zeggen. Een concreet voorbeeld: een van de geanalyseerde studies toonde aan dat de meeste ouders juist gelukkiger waren dan de kinderlozen. Alleen was er een groep laagopgeleide, alleenstaande tienermoeders zo ongelukkig dat zij het gemiddelde van alle mensen met kinderen naar beneden haalden. Het is met andere woorden te kort door de bocht om te stellen dat kinderen ongelukkig maken.

© Ionica Smeets

“Een kind mag niet te lang aan de fopspeen”

Niet waar. Fopspenen hebben hun voor- en tegenstanders. Die laatste beweren onder meer dat de spenen slecht zijn voor het gebit van je kind en de borstvoeding kan verstoren. Maar cijfers tonen aan dat 60 procent van de moeders wel degelijk voor een fopspeen kiest om hun oogappel te sussen. Of je nu wel of niet voor een fopspeen kiest: na een tijd kan je geconfronteerd worden met allerlei goedbedoelde tips om te stoppen met de speen. Maar wat is het beste moment om dat te doen? De een raadt aan om de fopspeen al na een half jaar weg te halen, de ander ziet er geen graten in als je kind tot zijn derde sabbelt. Smeets zelf vond één studie over het onderwerp. Japanse wetenschappers stellen dat het na twee jaar goed is om de fopspeen weg te halen. Eén Braziliaanse studie beweert dat een derde aan je kind laat moet vertellen dat het tijd is om te stoppen. Bijvoorbeeld: door te zeggen dat een andere baby de speen nu harder nodig heeft.

“Sesamstraat hersenspoelt kinderen”

Een beetje waar. Het programma is in de jaren 60 ontstaan uit idealisme. Veel Amerikaanse kinderen, vooral uit armere gezinnen, konden in die tijd niet goed lezen. Maar de vrolijke poppen, liedjes en letters uit het programma bereidden de kinderen beter voor op de basisschool. Kinderen die naar het programma keken, presteerden beter bij onderwerpen die in het programma waren verwerkt zoals het herkennen van letters, cijfers en vormen. Sinds 2005 eet Cookie Monster ook iets anders dan koekjes: hij geeft in liedjes mee dat kinderen hun groenten moeten opeten. Het programma hersenspoelt dus een klein beetje, maar wel op een goede manier.

“Kinderen herkennen muziek uit de baarmoeder”

De kans is heel klein. Vanaf 27 weken herkennen baby’s verschillende geluiden. Het kind hoort voornamelijk lawaai uit mama’s lichaam: het ritmisch pompen van bloed en gerommel uit de darmen. Geluiden van buitenaf moeten dus luider zijn, zoals een hoge vrouwenstem. Wat muziek betreft: als je midden in je zwangerschap naar een concert gaat, zal je baby er dus wellicht nauwelijks iets van horen. Als hij of zij wel iets hoort, dan kan het volgens sommige studies zijn dat je kindje zich de muziek na de geboorte herinnert en rustiger wordt. De meeste artsen geloven echter dat dit komt omdat de ouders daarmee een vertrouwde, liefdevolle omgeving voor het kind creëren. Het is zo goed als onwaarschijnlijk dat bepaalde ritmes, melodieën of toonhoogten iets uitmaken.

Zoete kinderen eten geen suiker van Ionica Smeets, uitgebracht door Nieuwezijds, kostprijs 17,95 euro. Meer informatie via Epo Distributie

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer