Amerikaans luchtvaartagentschap sluit luchtruim voor 737 MAX wegens "nieuwe bewijzen"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het tijdelijke verbod van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA op vluchten met de Boeing 737 MAX, is er gekomen "op basis van nieuwe bewijzen" die werden verzameld op plaats de crash van van een vliegtuig van dat type van luchtvaartmaatschappij Ethiopian Airlines. Dat meldt de FAA in een mededeling. Volgens de FAA werd "ter plekke verzameld bewijs" vandaag geanalyseerd. "Dit bewijs, samen met nieuwe, verfijnde satellietgegevens leidde tot deze beslissing", klinkt het. "Het aan de grond houden zal van kracht blijven in afwachting van het verdere onderzoek" en is van toepassing op Amerikaanse luchtvaartbedrijven en in het volledige Amerikaanse luchtruim.

Met de beslissing om de 737 MAX-vliegtuigen aan de grond te houden, volgen de Amerikaanse autoriteiten het voorbeeld van onder meer China en Europa. Boeing zelf zei vandaag dat het de FAA zelf het advies heeft gegeven om wereldwijd alle 371 vliegtuigen van het type 737 MAX tijdelijk aan de grond te houden.

Bij de crash met het vliegtuig van Ethiopian Airlines kwamen zondag alle 157 inzittenden om het leven. In oktober crashte ook al een vliegtuig van dat type van het Indonesische Lion Air, met 189 doden als gevolg. In beide gevallen ging het om nieuwe toestellen die slechts enkele minuten na het opstijgen neerstortten.

bron: Belga