Toevallige voorbijganger die Paul Severs reanimeerde in verlaten veld getuigt: “De oermens in mij kwam boven”

Een gps die tilt sloeg, waarna hij in de desolate velden van het Waals-Brabantse Saintes rechtsomkeer moest maken. En een cursus reanimeren die hij zich nog herinnerde van de opleiding orthopedagogie. Dat charmezanger Paul Severs (70) zijn hartaanval op de fiets dinsdagvoormiddag overleefde, is te danken aan Michiel Goven (30), technicus bij Telenet.

Pieter Huyberechts, Cedric Lagast

“Ah daar, Paul Severs!” Het is dinsdag 10.27u als Michiel Goven (30) de Rue Platain Bois indraait. Op een godvergeten kronkelbaan in Saintes, deelgemeente van Tubeke, kruist de Telenet-technicus de charmezanger, die rustig op zijn damesfiets afdaalt. Hij herkent hem meteen, omdat Severs in het verleden meermaals kwam zingen op Dolle Dagen Gaasbeek. “Paul is een instituut in het Pajottenland en jaarlijks maakt hij na zijn show tijd voor een pintje met de organisatie. Een ongelooflijk vriendelijke man.”

Michiel Goven zwaait eens, maar zit met zijn gedachten bij een nieuwe afspraak bij een klant. Omdat zijn gps in de velden dienst weigert, maakt hij wat rechtsomkeer. “Drie minuten later was ik opnieuw beneden in de straat en zag ik een fiets dwars over de weg liggen. Ik stopte en zag Paul roerloos op de kletsnatte grond liggen, hevig bloedend.”

De technicus dacht aan een val en wist nog niet dat Severs, die amper een kilometer verderop woont, op de fiets een hartaanval had gekregen. “Ik ben uiteraard meteen gestopt en zag dat hij niet meer bewoog. Jaren geleden, tijdens de EHBO-cursus in mijn opleiding orthopedagogie, heb ik geleerd dat je een bewusteloze persoon niet meteen rechtop mag zetten. Dus belde ik de hulpdiensten. Ik kreeg te horen dat ik meteen met de reanimatie moest starten. Vanaf dan nam mijn oerinstinct het over.”

Verloren zaak

Normaal passeert er in het afgelegen veld geen hond, maar als bij wonder stopte er vrijwel meteen een jonge automobiliste uit de buurt. Een vrouw die heel recentelijk een EHBO-cursus had gevolgd, inclusief reanimatietechnieken op een pop. “De eerste minuten heb ik met twee handen proberen te reanimeren terwijl ik aan de telefoon luisterde naar de richtlijnen van de hulpdiensten”, vertelt de dertiger. “De vrouw aan de lijn gaf instructies op welk ritme alles moest gebeuren. Samen telden we luidop. Haar raad was goud waard. Nadien heeft de jonge vrouw de reanimatie overgenomen. Hoed af voor wat zij een kwartier lang heeft klaargespeeld, want al die tijd was er paniek omdat Severs maar geen teken van leven gaf. We konden alleen maar hopen dat de bloedcirculatie weer op gang zou komen. We vreesden dat we hem kwijt waren.”

Finaal kwam er toch een hoopvol teken, toen de zanger in de gracht even naar adem leek te happen. “Dat was onbeschrijflijk”, vertelt Goven. “Al is hij geen seconde bij bewustzijn geweest. Toen de hulpdiensten arriveerden, hebben zij het overgenomen.”

Ook Astrid de Surgères, die op het eind van de straat woont en enkele minuten later kwam aangelopen, spreekt van hachelijke taferelen. “Het is een mirakel dat hij zo snel is gevonden, want er zijn dagen waarop hier geen enkele auto passeert. Toen ik arriveerde, bewoog hij niet en bloedde hij hevig in zijn aangezicht. Het is dankzij de technicus van Telenet en de jonge vrouw dat Paul Severs hier niet ter plaatse is gestorven. Zij verdienen alle lof, ik heb alleen de telefoon met de hulpdiensten overgenomen.”

Kunstmatige coma

Michiel Goven is in alle tumult de naam van de jonge vrouw vergeten te vragen. “Wat ze gedaan heeft, is fenomenaal. Hoewel ze totaal in shock was, bleef ze onverstoord reanimeren. Nu kunnen we alleen hopen dat Paul Severs helemaal herstelt. Ik zou niets liever willen dan ooit nog eens met hem een pint te drinken.”

Dat laatste blijft bang afwachten. Volgens zijn familie verkeert de zanger van Zeg ’ns Meisje nog steeds in levensgevaar. Dokters houden hem in een kunstmatige coma. Een medische update met echt geruststellend nieuws kwam er woensdagavond voor zijn duizenden Vlaamse fans niet.