Direct naar artikelinhoud
pensioen

Akkoord over halftijds pensioen

Halftijds met pensioen is ook letterlijk halftijds, niet deeltijds, laat minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) verstaan.Beeld Photo News

Twee of drie dagen werken en de rest van de week met pensioen. Door de val van de regering dreigde het halftijds pensioen even op de lange baan te belanden, maar N-VA toont zich toch bereid om de maatregel te steunen.

Stel: je kan met vervroegd pensioen, maar je hebt nog geen zin om elke dag thuis te zitten. Voltijds werken is dan weer te zwaar. Je kan het wel iets rustiger aan doen in een landingsbaan, maar vanaf 2020 kan je er ook voor kiezen om halftijds met pensioen te gaan, en nog enkele dagen per week te blijven werken. De Kamercommissie Sociale Zaken zette daarvoor gisteren het (eerste) licht op groen. De definitieve goedkeuring volgt over enkele weken.

Maar hoe werkt dat deeltijds pensioen? Halftijds afzwaaien kan voor sommige mensen al vanaf 60 jaar, al moet je wel genoeg jaren op de teller hebben om recht te hebben op vervroegd pensioen. In de praktijk zal je dus vaak nog wat ouder zijn, tenzij je zeer vroeg begon te werken. Ook moet je tot dan toe minstens vier vijfde gewerkt hebben. Halftijds met pensioen is trouwens ook letterlijk halftijds, niet deeltijds. "Opties om bijvoorbeeld nog 30 procent te werken bleken organisatorisch te complex", aldus minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR).

‘Zelfstandigen zullen dan gewoon moeten zien dat ze onder een bepaalde inkomensgrens blijven’
Vincent Van Quickenborne, Kamerlid (Open Vld)

In tegenstelling tot zijn aanvankelijke voorstel zullen zowel ambtenaren, werknemers als zelfstandigen halftijds op rust kunnen gaan. “Zelfstandigen zullen dan gewoon moeten zien dat ze onder een bepaalde inkomensgrens blijven", aldus Kamerlid Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Allemaal zullen ze op het einde van de maand meer overhouden dan wanneer ze volledig met pensioen zouden gaan. Bovendien blijven ze pensioenrechten opbouwen, en krijgen ze - eenmaal ze volledig stoppen - ook een hoger pensioen. "Een win-winsituatie", klinkt het bij de voormalige meerderheidspartijen.

Op de oppositiebanken heerst minder enthousiasme. Meryame Kitir (sp.a) vreest dat het halftijds pensioen nadelig kan uitdraaien, bijvoorbeeld voor mensen die arbeidsongeschikt worden. "De ziekte-uitkering is niet cumuleerbaar met het pensioen."