Direct naar artikelinhoud
brexit

Verhofstadt: “Weinig appetijt voor uitstel brexit, hoogstens tot eind april”

Guy Verhofstadt, brexitonderhandelaar voor het Europees Parlement: “Dit wordt door de Britse politieke klasse gebruikt als element in een onderlinge strijd.”Beeld AP

Guy Verhofstadt (Open Vld), brexit-onderhandelaar namens het Europees Parlement, is geen voorstander van uitstel van de brexit. Enkel een kort uitstel, maximaal tot eind april, is eventueel een optie.

Het Britse parlement heeft zich categorisch tegen een ‘no deal’-brexit uitgesproken. In de motie die ze vandaag op tafel legt, pleit Brits premier Theresa May ervoor om de uittreding uit te stellen tot 30 juni. Maar er is maar weinig animo voor uitstel, zegt Guy Verhofstadt, die namens het Europees Parlement onderhandelt over de brexit. “Er is enorm weinig appetijt om akkoord te gaan met uitstel. Zeker zolang we niet weten wat we uitstellen”, zegt Verhofstadt in De Ochtend.

Hij benadrukt dat de overige 27 EU-lidstaten unaniem akkoord moeten gaan met uitstel van de brexit, die nu voorzien is voor 29 maart. Enkel heel kort uitstel is voor Verhofstadt een optie, “tot voor de Europese verkiezingen, zelf voor het einde van de maand april”.

‘Dit wordt door de Britse politieke klasse gebruikt als element in een onderlinge strijd’

Net als Vlaams minister-president Geert Bourgeois vindt Verhofstadt dat de Britten eerst duidelijk moeten maken welk soort brexit ze willen. “Is er bijvoorbeeld een meerderheid voor een douane-unie? Of willen ze ook nog deelnemen aan de interne markt? Of willen ze een tweede referendum?”

Verhofstadt is er niet mee opgezet dat de brexitsaga maar blijft aanslepen. Hij wijst de Britse politici terecht. “Dit wordt door de Britse politieke klasse gebruikt als element in een onderlinge strijd.”