© BELGA

Stijn Vreven ontslagen als coach van Waasland-Beveren

Na Georges Leekens bij Lokeren staat nu al een tweede coach uit de Jupiler Pro League deze week op straat. “Waasland-Beveren zet de samenwerking met Stijn Vreven stop”, laat de club vrijdag weten, een dag na het 0-0-gelijkspel tegen Moeskroen. Vreven werd ondanks alle lof van vorig seizoen nu al na twaalf speeldagen het slachtoffer van de tegenvallende resultaten. Zondag komt Anderlecht op bezoek, dan zitten normaal de assistenten Bart Wilmssen Johan Van Rumst op de bank. Tenzij de club alsnog uitpakt met een snelle transfer.

vml

Stijn Vreven (43) was coach van de Waaslandse club sinds 2015. Momenteel staat de club op twee na laatste in de Jupiler Pro League, donderdag geraakte het voor eigen volk in de degradatietopper tegen Moeskroen niet verder dan 0-0. Dat kon blijkbaar het vertrouwen niet genoeg herstellen na de 5-0 pandoering van vorig weekend in Luik. Na de wedstrijd tegen Moeskroen had Vreven nochtans nog zijn vertrouwen uitgesproken in de spelersgroep en over zijn toekomst in het Waasland.

Ontslag ondanks "beste seizoen ooit van de club"

“De raad van bestuur nam deze beslissing omdat de vooropgestelde resultaten niet werden behaald”, klinkt het op de website van de club. “Het bestuur en de medewerkers houden eraan om Stijn Vreven te bedanken voor zijn werk en inzet. Ze wensen hem veel succes toe bij zijn volgende uitdaging.”

“Stijn Vreven paste perfect binnen de visie van jong en Belgisch talent dat onze sportieve cel had vooropgesteld toen Waasland-Beveren een nieuwe weg insloeg. Vreven zorgde afgelopen seizoen voor het beste seizoen dat de club Waasland-Beveren ooit beleefde (sinds de fusie met KV Red Star Waasland in 2010, red.), met als uitschieter uiteraard de overwinning tegen Anderlecht op de Freethiel."

“In stroomversnelling op zoek naar vervanger”

In het tussenseizoen zochten echter heel wat sterkhouders andere oorden op en dus draait het deze voetbaljaargang wat minder in het Waasland. Momenteel staat Waasland-Beveren op een veertiende positie met maar één punt boven de hekkensluiter van de Jupiler Pro League. "Daarom vond het clubbestuur het nodig om in te grijpen en op zoek te gaan naar een vervanger. In de komende uren wordt daar in stroomversnelling werk van gemaakt.”

Woensdag werd Georges Leekens al ontslagen als coach van Lokeren, dat net als Waasland-Beveren tien punten wist te sprokkelen. Daar wordt vanmiddag ex-speler Runar Kristinsson officieel voorgesteld als nieuwe coach. STVV en Westerlo staan op een gedeelde laatste plaats met slechts één puntje minder dan de twee Waaslandse clubs. Bij Westerlo werd eerder dit seizoen al Bob Peeters aan de kant geschoven voor Jacky Mathijssen, bij Sint-Truiden houdt Ivan Leko (voolopig) nog stand als sportieve baas.

Lokeren stelt Runar Kristinsson officieel voor: "We wilden een nieuwe stijl"

© twitter

Runar Kristinsson volgt voormalig bondscoach Georges Leekens op als hoofdcoach bij Sporting Lokeren. De IJslandse ex-speler van de club ondertekende er een contract tot het einde van dit seizoen, met optie voor nog een jaar. Dat maakte Lokeren vrijdagmiddag bekend tijdens een persconferentie op Daknam. Voor de IJslander is het na omzwervingen in eigen land en Noorwegen dan ook een beetje thuiskomen in Lokeren, voorzitter Roger Lambrecht verwacht met zijn nieuwe coach " opnieuw leuk en aanvallend voetbal".

Voor de 47-jarige Kristinsson is het een terugkeer naar de club waar hij zijn beste dagen als speler mocht beleven. Tussen 2000 en 2007 maakte hij onder meer aan de zijde van zijn landgenoot Arnar Gretarsson het mooie weer op Daknam. Nadien keerde de controlerende middenvelder terug naar IJsland om er zijn spelerscarrière bij Reykjavik af te sluiten en er zich nadien ook als trainer te lanceren. Met die club nam hij het in 2013 in de voorrondes van de Europa League nog op tegen Standard. Enkele seizoenen later kwam hij bij het Noorse Lilleström terecht, waar hij onlangs de laan werd uitgestuurd. Kristinsson stond echter al langer op de radar van Lokeren en dus kon de overgang naar het Waasland na het ontslag van Leekens snel afgerond worden. De IJslander kreeg bovendien de voorkeur op Besnik Hasi, eveneens een ex-speler van Lokeren.

De 22e coach onder voorzitter Roger Lambrecht moet Lokeren zo snel mogelijk uit de degradatiezone wegkrijgen. Na de thuisnederlaag van woensdag tegen KV Oostende is Lokeren met tien punten weggezakt naar de op drie na laatste plaats in het klassement, met slechts één punt meer dan rode lantaarn Westerlo. Vrijdagavond moeten ze op de dertiende speeldag in de Jupiler Pro League op verplaatsing naar Eupen, een belangrijk duel in de onderste regionen van het klassement.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Kristinsson: "Iedereen weet dat er iets niet pluis is"

Voor Runar Kristinsson is Sporting Lokeren de ploeg waar hij van 2000 tot 2007 speler was en hij in zijn 189 wedstrijden voor wit-zwart-geel 34 doelpunten maakte. Voor de IJslander is het na omzwervingen in eigen land en Noorwegen dan ook een beetje thuiskomen in Lokeren. "Het is leuk om hier terug te zijn na mijn passage als speler. Ik was daarna ook enkele keren op bezoek en vond het hier altijd wel fijn. Het Belgische voetbal ben ik steeds blijven volgen, logisch als je er zeven seizoenen als speler aan de slag bent geweest", begon Kristinsson."Wanneer een trainer tijdens het seizoen moet overnemen, weet iedereen dat er iets niet pluis is. Dat is bij mij dus ook het geval. Het gaat niet goed met Lokeren en daar moet ik dus verandering in brengen. De spelers heb ik nog niet gesproken. Ik ben pas op de club en er is eerst de persconferentie en daarna de laatste training in de voorbereiding op de match tegen Eupen. Ik zal die samen met Arnar Vidarsson leiden."Kristinsson is de prestaties van Sporting Lokeren wel blijven volgen. "De laatste wedstrijd tegen Oostende bekeek ik op televisie. Ik weet dat ik aan een zwaar karwei begin. Ik was als speler steeds offensief ingesteld en bleef dat ook als trainer. Daar gaat nu geen verandering in komen. Iedere trainer wil mooi voetbal brengen, ik dus ook. Ik ga nu uitpluizen hoe we dat kunnen bewerkstelligen. Wat lukte in Noorwegen, moet hier ook kunnen. Er waren voordien al gesprekken geweest om trainer te worden van Lokeren, maar toen ging dat niet. Nu was het het uitgelezen moment. Ik had geen club meer en Sporting zat zonder coach."

"Ik tref hier veel bekenden. Het bestuur, maar ook spelers. Met Killian Overmeire voetbalde ik zelfs nog en dan zijn er eveneens Skulason en Ingason. Ook IJslanders, net als mijn rechterhand Arnar Vidarsson. Maar het is niet omdat je IJslander bent dat je daardoor een streepje voor krijgt. Iedere speler zal moeten vechten voor zijn plaats in het elftal. Iedereen moet zich bewijzen. Ik ga deze uitdaging graag aan."

Lambrecht: "Met Georges Leekens ben ik als vrienden uit elkaar gegaan"

Voorzitter Roger Lambrecht is met Runar Kristinsson reeds toe aan zijn 22e trainer in zijn 21-jarig beleid op Daknam.

“Ik verwacht met de komst van Runar Kristinsson opnieuw leuk en aanvallend voetbal op Sporting Lokeren. Hopelijk mag het geluk nu ook wat aan onze kant staan, want dat ontbrak ons de afgelopen weken meermaals”, gaf Lambrecht mee. “Met de voetbalkennis van Runar moeten we vrij snel weer punten pakken en opklimmen naar de negende of tiende plaats. Is dat het geval, dan verlengen wij zijn contract automatisch. Ik wil dan ook dat hij hier nog jaren is. Ik gun hem het succes als trainer bij Lokeren, net als de jaren succes die hij hier kende als speler.”“Het komt er bij ons op neer dat de spelers weer hun vertrouwen terug moeten krijgen. Willy Reynders had het eerder al over Runar Kristinsson gehad, maar toen sprong de deal af om allerlei redenen. Nu is zijn komst een feit. Wij wilden een nieuwe stijl qua trainer, met Runar hebben we die. Met Georges Leekens ben ik als vrienden uit elkaar gegaan, maar ik moest als voorzitter iets doen. De resultaten vielen tegen, dan weet je genoeg. Met Kristinsson zou ik graag, net als onder Peter Maes, opnieuw prijzen pakken zoals bekerwinst en wedijveren met de betere ploegen in de competitie”, besloot Lambrecht.

Reynders: "Het ging tussen hem en Besnik Hasi"

"Er kwamen veel kandidaturen binnen op het secretariaat. Toen we woensdag afscheid namen van Georges Leekens hadden wij nog twee keuzes over: Besnik Hasi en Runar Kristinsson. We kozen uiteindelijk voor Kristinsson. Hij kent immers het huis en wij onderhielden steeds goede contacten. Lokeren is een 'speciale club' en niet iedereen kan hier onmiddellijk aarden. Voor Runar kan dat geen probleem zijn", stelt sportief directeur Willy Reynders."Ik ging meermaals om raad bij Kristinsson. Ik denk daarbij aan de transfers met onder meer Skulason en Ingason. De laatste jaren is er wat negatieve publiciteit gekomen omtrent Sporting Lokeren. Zeker na de periode met Peter Maes. Wij hopen het nu over een totaal andere boeg te gooien. Kristinsson was een offensief ingestelde speler en zette die lijn verder als trainer. Dat zal ook hier zo gebeuren."Net daar knelt momenteel het schoentje bij Lokeren. Het scorend vermogen ligt veel te laag en dat vertaalt zich in de punten. "Ik moet nu geen trainer nemen die de organisatie boven alles stelt. Natuurlijk is dat ook belangrijk, maar ik blijf erbij: er is veel meer te halen uit deze ploeg, ook op offensief vlak. Wij kenden de laatste tijd wel wat tegenslag, zoals niet gefloten strafschoppen, doelpunten in de laatste minuten en noem maar op. Cijfers liegen evenwel niet en Kristinsson weet hoe het is om aan te vallen en dergelijke automatismen in een ploeg te bouwen. Dat heeft hij getoond in zijn periode als trainer in Noorwegen. Wij kijken echter uit naar versterking in het aanvallende compartiment, maar voorlopig moet Runar het doen met de huidige kern. Ik heb hem destijds als trainer nog gehad bij Lokeren. Ik ken hem dus zeer goed en ken zijn capaciteiten. Hij krijgt Arnar Vidarsson naast hem als hulpcoach. Trouwens, Arnar is het gewoon om voor Runar te werken. Dat was destijds op Lokeren ook het geval toen beiden hier nog spelers waren."

Trainerswals in Jupiler Pro League draait na 12e speeldag op volle toeren

© Photo News

De twaalfde speeldag koste de kop van twee coaches: Georges Leekens (Lokeren) en Stijn Vreven (Waasland-Beveren). Lokeren stelde vandaag al zijn nieuwe coach voor. De trainerswals in het seizoen 2016-2017 in de hoogste voetbalklasse:

. 29 augustus 2016: KV Kortrijk stelt Bart Van Lancker aan als hoofdcoach omdat Karim Belhocine niet over de vereiste Pro Licence beschikt.

. 6 september 2016: Standard ontslaat Yannick Ferrera na vijf speeldagen en vervangt hem door de Serviër Aleksandar Jankovic, die overkomt van KV Mechelen. De Rouches prijken met 6 punten op de elfde plaats. Ferrera coachte de Luikenaars precies een jaar. Jankovic trainde Malinwa sinds mei 2014.

. 11 september 2016: Bij KV Mechelen volgt Yannick Ferrera de naar Standard vertrokken Aleksandar Jankovic op. Ferrera bereikt met KV Mechelen een mondeling akkoord omtrent een overeenkomst tot juni 2018.

. 13 september 2016: Rode lantaarn Westerlo zet Bob Peeters na een één op achttien en vijf nederlagen op rij aan de deur. Een opvolger is er nog niet aangeduid.

. 14 september 2016: Een dag na het ontslag van Bob Peeters stelt Westerlo Jacky Mathijssen aan als nieuwe coach.

. 26 oktober 2016: Georges Leekens moet na het 1-2 verlies tegen Oostende opstappen bij Lokeren. De Waaslanders, twaalfde in de stand, verloren al acht keer in veertien competitiematchen. Beloftencoach Arnar Vidarsson neemt ad interim over van Leekens, die sinds oktober 2015 trainer was op Daknam.

. 28 oktober 2016: Waasland-Beveren ontslaat Stijn Vreven daags na het scoreloos gelijkspel in eigen huis tegen Moeskroen. De club haalt de tegenvallende resultaten aan als reden voor het ontslag. Na twaalf speeldagen staat Waasland-Beveren pas op de op twee na laatste plaats in de Jupiler Pro League, met slechts één punt meer dan rode lantaarn Westerlo.

. 28 oktober 2016: Runar Kristinsson volgt Georges Leekens op bij Sporting Lokeren. De IJslander ondertekent op Daknam een overeenkomst tot het einde van het seizoen met optie voor nog een seizoen.

Wordt vervolgd...

MEER OVER SK Beveren

MEER OVER VOETBAL