Direct naar artikelinhoud
Noord-Korea

Tweede verdachte van moord op halfbroer Kim Jong-un blijft vastzitten

Doan Thi Huong (links) verlaat het gerechtsgebouw in Kuala Lumpur.Beeld AFP

De Vietnamese Doan Thi Huong (30), die ervan wordt verdacht Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, te hebben vermoord, blijft vastzitten.

De Maleisische aanklagers hebben het verzoek van de Vietnamese autoriteiten om haar vrij te laten afgewezen. Maandag werd de aanklacht tegen de Indonesische verdachte Siti Aisyah nog ingetrokken, waarop zij vrijkwam. Volgens de advocaat van Aisyah heeft ze niets met de moordaanslag te maken: “Ze is de zondebok voor een politieke moord. Ik denk dat Noord-Korea erachter zit.” 

De vrouwen worden ervan verdacht Kim Jong-nam in februari 2017 op het vliegveld van Kuala Lumpur te hebben vermoord door zijn gezicht in te smeren met het zenuwgas VX. De advocaat houdt vol dat de vrouwen dachten dat ze meewerkten aan een televisieprogramma en een grap uithaalden. Geen van beiden kende Kim Jong-nam.

VX staat als chemisch wapen op de lijst van massavernietigingswapens van de Verenigde Naties. De halfbroer van Kim Jong-un overleed enkele uren nadat hij het gas in zijn gezicht kreeg. Hij had tegengif in zijn bagage, wat erop duidt dat hij een aanslag op zijn leven verwachtte. Enkele jaren voor zijn dood vroeg Jong-nam zijn machtige broer om hem van een executielijst af te halen. De halfbroer van de Noord-Koreaanse leider woonde toen al een tijd in het buitenland.