Direct naar artikelinhoud
Update

Orban verontschuldigt zich bij Wouter Beke (CD&V) voor “nuttige idioot”-uitspraak

Viktor OrbanBeeld AFP

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft zich in een brief verontschuldigd bij CD&V-voorzitter Wouter Beke. Orban haalde zwaar uit naar onder meer CD&V, omdat zij zijn partij uit de EVP willen zetten. Beke aanvaardt de excuses, maar blijft erbij dat er voor Fidesz geen plaats meer is binnen de EVP. 

Enkele weken geleden vroegen twaalf christendemocratischer partijen, waaronder CD&V, aan hun Europese moederpartij EVP om de Hongaarse partij Fidesz, de partij van Orban, uit de EVP te zetten. Daarop noemde Orban de partijen “nuttige idioten”. 

“Niet iedereen begrijpt dit, maar in de wetenschappelijke literatuur over politiek worden ze, net als Lenin deed, omschreven als ‘nuttige idioten’. Terwijl ze geloven dat ze een intellectuele strijd uitvechten, dienen ze de machtsbelangen van de anderen, onze tegenstanders”, klonk het.

Nu verontschuldigt hij zich in een brief voor die uitspraak. “Ik wil me hierbij verontschuldigen als u zich persoonlijk beledigd voelde door mijn uitspraak”, schrijft Orban.

“Ik aanvaard verontschuldigingen, maar het ging hier niet over belediging ten aanzien van Wouter Beke. Wel over respect voor Europese waarden en betere samenwerking om buitengrenzen EU te bewaken. Daarin zie ik geen wijziging. CD&V blijft op lijn: geen plaats voor Fidesz binnen EVP”, zo tweette Beke.

De positie van Orban staat volgende week woensdag op de agenda van een bijeenkomst van de EVP in Brussel.

Twitter bericht wordt geladen...