© rtl

Dutroux heeft nieuwe advocaat en die stelt direct eisen

Marc Dutroux heeft een nieuwe advocaat. Meester Bruno Dayez, een bekende strafpleiter in Wallonië, heeft zijn cliënt vier keer ontmoet en heeft al een eis klaar. Dat schrijft de krant La Meuse.

bbijnens

Na het laatste bezoek aan zijn cliënt, afgelopen zondag in de gevangenis van Nijvel, onderneemt meester Dayez een administratieve stap: hij vraagt aan het parket het volledige dossier van Dutroux.

Dutroux heeft al een aantal advocaten gehad sinds zijn arrestatie in 1996. De laatste in de rij was Pierre Deutsch. Die blijft in dienst, Dayez gaat hem nu bijstaan. Dayez valt onder de balie van Brussel en is in Franstalig België een bekend assisenpleiter. Dayez vraagt nu aan het parket het volledige dossier van Dutroux - 400.000 bladzijden - op basis waarvan hij voor de rechtbank in Aarlen is gebracht. Het zou de advocaat zelf zijn die het dossier wil, om er zich helemaal in te kunnen verdiepen. Op basis daarvan zou Dayez dan beslissen of hij nieuwe stappen kan ondernemen, in het voordeel van zijn cliënt.

Dutroux zou met Dayez in contact gekomen zijn via de aalmoezenier van de gevangenis. De advocaat had in 1996 al een opiniestuk geschreven onder de titel "Waarom Dutroux verdedigd moet worden". Hij is ook voorstander van de afschaffing van de levenslange gevangenisstraf. Hij vindt die straf een 'daad van barbarisme'. Overweegt Dutroux dan nieuwe stappen om zijn vrijlating te vragen? Niks dat daar echt op wijst, maar onze publieke vijand nummer één droomt wel van een herziening van zijn proces.

Dayez zou zijn werk vrijwillig doen, zonder er voor betaald te worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer