Direct naar artikelinhoud
Brexit

Brits parlement vraagt brexit uit te stellen

Jeremy Corbyn.Beeld Reuters

Het Lagerhuis heeft voor uitstel van de brexit gestemd. Met 412 stemmen is besloten de Europese Unie te vragen het vertrek van het Verenigd Koninkrijk door te schuiven tot na 29 maart. Onduidelijk is hoe lang de uitstelperiode is die de Britten aan Brussel zullen vragen. Het hangt ervan af of May erin slaagt binnen een week alsnog een deal door het parlement te krijgen. 202 parlementariërs waren tegen uitstel.

May wil haar deal met Brussel nog een derde keer in stemming brengen, vermoedelijk aanstaande woensdag, aan de vooravond van een EU-regeringsleiderstop in Brussel. Of ze dan wel een meerderheid achter zich krijgt, is nog maar de vraag. Als het lukt, zal er een kortdurend uitstel worden gevraagd tot 30 juni; als het niet lukt, ligt een langer uitstel voor de hand. Lang uitstel is een nachtmerrie voor de brexiteers, die vrezen dat er van uitstel uiteindelijk afstel komt. De EU heeft steeds gezegd open te staan voor een uitstelverzoek, mits dat gepaard gaat met een duidelijk plan.

De finale stemming werd voorafgegaan door een reeks amendementen die parlementariërs hadden ingediend om het Lagerhuis meer greep te laten krijgen op het brexitproces en een tweede referendum mogelijk te maken. Ze zijn allemaal verworpen, soms met een marginaal verschil als teken van de diepe verdeeldheid.

Met deze stemming is een einde gekomen aan drie spannende dagen in het Lagerhuis. Veertien dagen voor de vertrekdatum moesten ze duidelijk maken hoe het Verenigd Koninkrijk de brexit nu voor zich ziet. De parlementariërs stemden eerst dinsdag de deal van premier Theresa May voor de tweede keer weg, en daarna wezen ze woensdag ook een No Deal (vertrek zonder akkoord) af.

Voorlopig geen nieuw referendum

Het amendement op de motie, met de vraag om een nieuw brexitreferendum te organiseren, is door het parlement met een forse meerderheid weggestemd. 85 parlementsleden stemden voor een nieuw referendum, 334 tegen. Het is de eerste keer dat het Lagerhuis zich over die kwestie mocht uitspreken.

Oppositiepartij Labour is officieel voorstander van een volksbevraging, maar de meeste parlementsleden onthielden zich bij de stemming. De partijleiding vindt een tweede referendum op dit moment niet aan de orde is. Ook de People’s Vote Campaign, die alle parlementsleden die voor een tweede referendum ijveren bundelt, is trouwens van die mening.

Brits premier Theresa May.Beeld REUTERS

Drukke week

De Britse parlementsleden hebben er al een drukke week op zitten. Dinsdag verwierpen ze nog maar eens het echtscheidingsakkoord dat premier Theresa May eind vorig jaar met de Europese Unie had gesloten. De “juridische garanties” voor de backstop - de noodoplossing om grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland te vermijden - die May naar eigen zeggen in Brussel had losgeweekt, bleken juridisch toch niet waterdicht. 

Gisteren verwierpen ze ook het idee van een brexit zonder akkoord, niet alleen op 29 maart maar op eender welke andere datum.

Het Britse Lagerhuis.Beeld AFP