Direct naar artikelinhoud
Schietpartij

Dodental extreemrechtse terreuraanslag in Nieuw-Zeeland loopt op tot 49

Familieleden van slachtoffers verzamelen zich buiten de Al Noor-moskee in Christchurch, waar een van de aanslagen plaatsvond.Beeld EPA

Bij een terroristische aanslag op twee moskeeën in de stad Christchurch in Nieuw-Zeeland zijn zeker 49 doden gevallen. Meer dan 20 mensen raakten ernstig gewond. Dat heeft Mike Bush, het hoofd van de politie in Nieuw-Zeeland, bekendgemaakt op een nieuwe persconferentie. “Het is duidelijk dat dit alleen omschreven kan worden als een terreuraanslag”, had Jacinda Ardern, premier van het land, eerder al gezegd. Een man, een twintiger, is aangeklaagd voor moord. 

De slachtoffers waren aan het bidden tijdens het vrijdaggebed toen schutters het gebouw binnendrongen en het vuur openden op de aanwezigen. Het gaat om twee afzonderlijke schietpartijen in twee moskeeën. Daarbij zijn volgens de Nieuw-Zeelandse politie zeker 49 doden gevallen. 41 van hen zouden omgebracht zijn in de Masjid Al Noor-moskee, 7 anderen in een moskee in de buitenwijk Linwood. Nog een slachtoffer is in het ziekenhuis bezweken aan zijn verwondingen. Nog eens 48 slachtoffers met schietwonden worden behandeld in het ziekenhuis.

De politie kon drie mannen en een vrouw arresteren, maar die zouden niet op de terreurlijst van de veiligheidsdiensten staan, aldus premier Ardern. Een man, een twintiger, is aangeklaagd voor moord. Hij verschijnt zaterdag voor de rechter. Een andere opgepakte persoon zou niets te maken hebben met de aanslagen en over twee anderen is er nog geen duidelijkheid.

Lees ook:

Terreurexpert: “Dit lijkt niet om een lone wolf te gaan

 In twee auto’s van de verdachten zijn explosieven gevonden, mogelijk voor het plegen van een zelfmoordaanslag. De explosieven zijn door de Nieuw-Zeelandse politie onschadelijk gemaakt.

Een van de verdachten is een in Australië geboren burger en een “extreemrechtse, gewelddadige terrorist”. Dat stelt de Australische premier Scott Morrison. “Ik kan bevestigen dat het individu is opgepakt”, zei Marrison aan journalisten in Sydney. “Onze agentschappen werken nauw samen met de Nieuw-Zeelandse autoriteiten”, klinkt het nog. “Ze staan klaar om Nieuw-Zeeland te helpen wanneer dat gevraagd wordt.”

“Ongekende daad van geweld”

Het is de bloedigste terroristische aanslag ooit in Nieuw-Zeeland, dat vijf miljoen inwoners telt en waar iets meer dan 1 procent van de bevolking islamitisch is. De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern reageerde geschokt op de “buitengewone en ongekende daad van geweld”. Ze sprak over “een van Nieuw-Zeelands donkerste dagen”.  “Het is duidelijk dat we dit alleen kunnen omschrijven als een terroristische aanslag. Het lijkt erop dat deze daden goed zijn voorbereid.”

“Veel van diegenen die rechtstreeks getroffen waren door deze schietpartij zijn mogelijk migranten in Nieuw-Zeeland, ze kunnen zelfs vluchtelingen geweest zijn hier. Ze hebben ervoor gekozen om van Nieuw-Zeeland hun thuis maken, en dit is hun thuis”, zei Ardern. “Zij zijn ons. De persoon die dit geweld heeft gepleegd is dat niet. Zij hebben geen plaats in Nieuw-Zeeland. Er is geen plaats in Nieuw-Zeeland voor zo’n daden van extreem en ongezien geweld, want dat is wat deze daad is.” Ardern kondigde aan om nog vandaag naar Christchurch te vliegen. 

Het dreigingsniveau in het land is verhoogd, ook vanwege het gevaar dat extremisten de aanslag mogelijk willen kopiëren.

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern.Beeld EPA
‘Het is duidelijk dat we dit alleen kunnen omschrijven als een terroristische aanslag. Het lijkt erop dat deze daden goed zijn voorbereid’
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern

Livestream

Aan het begin van de middag (lokale tijd) drong een schutter de Al Noor moskee binnen, terwijl gelovigen bezig waren met het gebed. Er waren op dat moment honderden mensen in de moskee aanwezig. De schutter heeft het bloedbad gedurende 17 minuten gefilmd en gestreamd via Twitter en Facebook. Te zien was hoe hij aan kwam rijden, de moskee binnenliep en om zich heen begon te schieten. De politie heeft opgeroepen de schokkende beelden niet te delen en probeert de opnames van sociale media te laten verwijderen. Volgens ooggetuigen ging hij alle ruimtes in de moskee af.  

Een van de getroffen moskeeën (archiefbeeld).Beeld REUTERS

Lokale media melden dat getuigen meerdere slachtoffers, onder wie kinderen, op de grond hebben zien liggen. Een lokale fotograaf zei dat er drie zwaargewonden op de trappen van de moskee lagen. Ooggetuigen zeggen zeker vijftig schoten te hebben gehoord.

De tweede schietpartij vond plaats bij een moskee aan Linwood Avenue. De berichtgeving over die schietpartij is schaars.

Beide plekken zijn door de politie volledig afgesloten. Inwoners van Christchurch is opgeroepen binnen te blijven, alle scholen en overheidsgebouwen waren tijdelijk in ‘lock down’, restaurants hebben hun deuren gesloten, een belangrijke cricketwedstrijd gaat niet door. Politiecommissaris Bush riep mensen in Nieuw-Zeeland op die van plan zijn naar een moskee te gaan om binnen te blijven: “Niemand in het land moet onder geen beding naar een moskee gaan.”

Manifest

De verdachte die zijn daden via internet uitzond heeft ook een 16.500 woorden tellend manifest geschreven waarin hij de schietpartij beschrijft als een terroristische aanslag. In het manifest, zo melden Nieuw-Zeelandse en Britse media, schrijft de man - een 28-jarige Australiër - dat hij twee jaar geleden begonnen is met het plannen van zijn daden. Hij zou daarvoor speciaal naar Nieuw-Zeeland zijn gekomen. Het manifest is een tirade tegen de “niet-Europese immigratie in het westen”. 

Twitter bericht wordt geladen...

De politie zet de buurt aan een van de moskeeën af. Bij de schietpartij tijdens het vrijdaggebed zijn zeker veertig mensen om het leven gekomen.Beeld AP