© rr

Steeds meer Vlamingen thuis as van overledene

De verstrooiing van de as van de overledene is nog steeds de meest gekozen asbestemming in Vlaanderen. Dat zegt het Verenigd Netwerk van Openbare Crematoria (VNOC vzw) met Allerheiligen dinsdag in het vooruitzicht. Steeds meer mensen kiezen er bovendien voor om de as van de overledene thuis te bewaren.

Het aantal crematies in Vlaanderen blijft stijgen: waar de crematiegraad in 2014 nog 66 procent bedroeg, was dat in 2015 gestegen naar 68 procent. Bovendien blijkt uit de cijfers tot en met juli 2016 dat dat cijfer opnieuw omhoog gegaan is naar 68,5 procent.

De verstrooiing van de as van de overledene is nog steeds de meest gekozen bestemming: zowel in 2014 als in 2015 gebeurde dat bij 43 procent van de crematies in de openbare crematoria in Vlaanderen. De as van een overledene kan worden uitgestrooid op een strooiweide of in zee. Daarnaast mag de as van de overledene ook bewaard, begraven of uitgestrooid worden op een andere plaats waarmee de overledene een persoonlijke link heeft.

Wie er niet voor kiest om de as uit te strooien, kan de urne bijzetten in een columbarium of ervoor kiezen om die te begraven op een begraafplaats of in een urnentuin. Steeds meer mensen kiezen er overigens voor om de urne van hun dierbare mee naar huis te nemen. In 2014 gebeurde dit bij 10 procent van de crematies en in 2015 bij 11 procent.

De nabestaanden kunnen ook een symbolisch gedeelte van de as door het personeel van het crematorium laten opbergen in een glazen ashoudertje om te bewaren in bijvoorbeeld een kunstvoorwerp of een gedenkjuweel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer