Direct naar artikelinhoud
BNP Paribas Fortis

BNP Paribas Fortis sluit 267 kantoren: er verdwijnen 2.200 jobs

BNP Paribas Fortis boekte vorig jaar een nettowinst van ruim 1,9 miljard euro.Beeld Photo News

BNP Paribas Fortis wil in de komende drie jaar 267 van zijn huidige 678 kantoren sluiten. Er verdwijnen ongeveer 2.200 banen, bevestigt de bank.

In oktober vorig jaar raakte bekend dat dit jaar 62 BNP Paribas Fortis-kantoren de deuren moeten sluiten. Dat worden er dus meer. 40 procent van de huidige kantoren, 267 van de 678 dus. Dat heeft de bank deze ochtend bekendgemaakt. Tegen eind 2021 zullen er dus 411 overblijven. Er komen in de overblijvende kantoren investeringen in renovatie en herinrichting “met het oog op de digitale evolutie”.

Het “transformatieplan” houdt ook in dat tegen eind 2021 ongeveer 2.200 voltijdse banen zullen verdwijnen. De bank benadrukt dat dat zal gebeuren in overleg met de sociale partners. Vrijdagochtend vindt er ook een bijzondere ondernemingsraad plaats.

Digitaal bankieren boosdoener

De afbouw komt er omdat klanten steeds vaker digitaal bankieren, via computer, tablet of smartphone, en dus minder vaak hun kantoor binnenstappen. “We moeten rekening houden met de exponentiële evolutie van digitaal bankieren en bankieren op afstand, terwijl we een sterke fysieke aanwezigheid behouden op de Belgische markt”, klinkt het in een persbericht.

BNP Paribas Fortis boekte vorig jaar een nettowinst van ruim 1,9 miljard euro, zo maakte ze vrijdag ook bekend. “De nettowinst hield goed stand in 2018 (+1,8 procent tegenover 2017), ondanks de tragere economische groei, de lage rentevoeten en de spanningen in de internationale handel”, stelt CEO Max Jadot.