© Karel Hemerijckx

Zorginspectie verliest geduld met twee Limburgse rusthuizen: woonzorgcentra onder verhoogd toezicht geplaatst

De woonzorgcentra Het Dorp in Helchteren en Prinsenhof in Beringen worden onder verhoogd toezicht geplaatst door het Agentschap Zorg en Gezondheid. Het geduld van de Zorginspectie met deze rusthuizen is op. In het Prinsenhof bleek zelfs één persoon, die er al meer dan een jaar verbleef, niet geregistreerd. Deze rusthuizen zullen meer controles krijgen en als de toestand niet verbetert, kan hun erkenning geschorst worden of kan minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) ze zelfs sluiten.

Liliana Casagrande

In totaal zijn er vijftien woonzorgcentra in Vlaanderen op een soort van zwarte lijst beland. “Het gaat om instellingen waar de Zorginspectie al vaak op bezoek is geweest en waar we geen verbetering zien”, zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid. In de twee Limburgse woonzorgcentra die bij die 15 horen, gaat het vooral om een gebrek aan personeel of om het juiste personeel. Deze redactie vroeg in het kader van openbaarheid van bestuur de inspectieverslagen op bij de Zorginspectie.

Slordige indruk

Het inspectieverslag van oktober 2017 van het Prinsenhof was vernietigend. “Er zijn niet genoeg verpleegkundigen, veel inwoners liggen in de voormiddag nog in hun bed, per afdeling zijn er te veel inwoners. De hele voorziening geeft een slordige indruk, overal ligt materiaal, toestellen, incontentiemateriaal, eetgerei”, zo staat in het inspectierapport.

In oktober 2018 gaat de inspectie terug om te kijken of de problemen opgelost zijn. En dat zijn ze ook. Intussen is er bijvoorbeeld genoeg verpleegkundige permanentie, al is er nog altijd iets te weinig verplegend personeel. Maar er zijn ook nog altijd problemen. De inspecteurs merken alweer op dat er in de voormiddag mensen - weliswaar aangekleed - in bed liggen. Na het ontbijt en de verzorging gaan ze terug naar bed.

Bovendien is er ook één inwoner niet geregistreerd. Van die persoon was ook geen zorgdossier of zorgplanning terug te vinden, ook al verbleef die er al sinds april 2017. Het woonzorgcentrum heeft ook een erkenning voor 74 personen, terwijl er 75 verbleven. Daarnaast zijn er nog problemen met het registreren van de toediening van medicatie en met de medicatiefiches.

“Al veel opgelost”

“Het vorige beleid was redelijk los”, zegt directeur Elke Pauly. “Maar sinds juni vorig jaar ben ik directeur en zijn er al zeer veel problemen opgelost. We hebben ook nog maar pas een dik verslag gestuurd naar de inspectie, waar we met ons personeel zeer hard aan gewerkt hebben. In een telefonische reactie hadden ze ook gezegd dat het in orde is. Het is dus voor ons erg schrikken dat we op die lijst zijn beland.”

Het Prinsenhof mag nieuwe inspecties verwachten. Die kunnen ook in het weekend of ’s nachts gebeuren. “We hopen dat ze zo snel mogelijk opnieuw komen kijken, zodat ze de verbeteringen kunnen zien.” En de persoon die in oktober niet geregistreerd was? “Dat heb ik meteen in orde gemaakt.”

Het Dorp

Ook Het Dorp in Helchteren staat op de lijst. “Dat verbaast ons, want onze problemen zijn opgelost”, zegt directeur Peter Vanhoutven. “We hebben wel een discussie gehad over het feit of je ’s nachts zorgkundigen of verpleegkundigen moet inzetten. Wij krijgen namelijk alleen maar subsidies voor zorgkundigen. Maar goed, intussen hebben we extra verpleegkundigen in dienst genomen. We hebben het geluk dat we deel uitmaken van een grote groep en dat we snel kunnen ingrijpen. In elk geval mag de Zorginspectie van mij elke week komen controleren, het is goed dat een overheid dat doet.”

Uit een inspectiebezoek van vorig jaar aan het Dorp bleek ook dat er ook overdag niet genoeg personeel was voor onder meer de maaltijden of de ochtendzorg. Verder waren er ook tekorten bij de zorgplanning en de medicatie. “Dat was het gevolg van een personeelstekort, maar dat is opgelost”, zegt de directeur.

Eerder deze week bleek dat Het Dorp ook het duurste woonzorgcentrum van Limburg is. Je betaalt er gemiddeld 74 euro per dag voor een eenpersoonskamer. Het centrum richt zich dan ook op de “meerwaardezoeker” en is in handen van de beursgenoteerde Franse groep Orpea.

Commerciële rusthuizen

Van de vijftien woonzorgcentra die niet in orde zijn, zijn er maar liefst veertien in commerciële handen. Het enige openbare woonzorgcentrum is het Lozanahof van de stad Antwerpen. Verder zijn er zes van de groep Vulpia. “Ik ben heel blij dat er geen enkel woonzorgcentrum is van onze koepel”, zegt Margot Cloet van Zorgnet-Icuro waarbij de non-profit woonzorgcentra zijn aangesloten, vaak gaat het om christelijk geïnspireerde centra. “Ik begrijp dat het voor woonzorgcentra niet makkelijk is om binnen een financieel kader te werken, maar elke euro moet in elk geval naar zorg gaan, en niet naar winst of naar aandeelhouders.”

Staan verder ook onder verscherpt toezicht: ’t Neerhof in Brakel, ’t Spelthof in Lubbeek, Demerhof in Aarschot, In de Gouden Jaren in Tienen, De Ravenstein in Boortmeerbeek, Iris in Grimbergen, Ascot in Grimbergen, Anemoon in Grimbergen, Clos Bizet in Brussel, Blaret in Sint-Genesius-Rode, Vuerenveld in Wezembeek-Oppem en Residentie Ofelia in Overijse.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer