Direct naar artikelinhoud
Aanslag Christchurch

Wereldleiders reageren op aanslagen: “Ook politici en media die islamofobie aanwakkeren zijn medeplichtig”

Moslims over de hele wereld bidden voor de slachtoffers van de aanslagen in Christchurch.Beeld REUTERS

Bij de terroristische aanslag op twee moskeeën in de stad Christchurch in Nieuw-Zeeland zijn zeker 49 doden gevallen. Premier Jacinda Ardern spreekt over “een van Nieuw-Zeelands donkerste dagen”. Van over de hele wereld veroordelen politieke leiders de aanslag en islamofobie.

Premier Charles Michel heeft vanochtend zijn medeleven al betuigd. “Woorden schieten vanmorgen tekort. We kunnen alleen solidair zijn en rouwen om het verlies van te veel levens. We zullen onverzettelijk optreden tegen haat en intolerantie. Dit geweld zal onze vastberadenheid enkel versterken”, klinkt het op Twitter.

Twitter bericht wordt geladen...

Ook NAVO-baas Jens Stoltenberg, een Noor, veroordeelt “ten strengste de afschuwelijke terreuraanslag tegen moskeeën in Christchurch”. “Mijn gedachten zijn bij iedereen die geliefden heeft verloren of gewond is geraakt. De NAVO staat schouder aan schouder met onze vriend en partner Nieuw-Zeeland ter verdediging van onze open samenlevingen en gedeelde waarden.”

Ook Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, betuigt zijn zorgen in een tweet. Hij wil duidelijk maken dat de Europese Unie “altijd tegen zij die onze samenleving en manier van leven willen kapotmaken zullen staan”.

Twitter bericht wordt geladen...

Moslimwereld

Verschillende moslimlanden moesten bang afwachten of onder de slachtoffers ook burgers uit hun land kwamen. Zo waren 6 van de slachtoffers Indonesiërs. Indonesisch premier Retno Marsudi veroordeelde in een verklaring de aanslag. 

Het nationale cricketteam van Bangladesh kwam ook net aan bij een van de moskeeën van de aanslagen. Het gehele team kon echter tijdig vluchten.

In Bangladesh kwamen moslims samen aan de Baitul Mukarram moskee om hun ongeloof en woedde te uitten. Het nationale cricketteam van Bangladesh ontsnapte net aan de aanslag.Beeld REUTERS

Ook Turkije, Pakistan en de Verenigde Arabische Emiraten uiten hun woede over de aanslag tijdens het vrijdaggebed. De Turkse minister van buitenlandse zaken, Mevlut Cavusoglu voegde zelfs toe dat hij “niet enkel de daders, maar ook politici en media die islamofobie aanwakkeren medeplichtig zijn voor deze aanslag”. Ook Turks president Erdogan betuigt zijn medeleven per tweet

Twitter bericht wordt geladen...