Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Kosmische straling treft piloten

Wie in een vliegtuig zit, krijgt te maken met kosmische straling. De gevaren daarvan worden alsmaar duidelijker in medische studies.Beeld Photo News

Piloten en cabinepersoneel moeten opletten met de straling die ze tijdens hun vluchten binnenkrijgen. Uit onderzoek is gebleken dat piloten dubbel zo vaak huidkanker krijgen dan de gemiddelde burger.

Wie in een vliegtuig zit, krijgt te maken met kosmische straling. De gevaren daarvan worden alsmaar duidelijker in medische studies. Zo heeft een recente studie van de Amerikaanse onderzoeker Hervey Allen nog aangetoond - hij heeft zelf 83 uur in een vliegtuig gezeten - dat een vlucht van pakweg vier uur evenveel straling oplevert als een röntgenfoto bij de tandarts.

Een vlucht van pakweg vier uur levert evenveel straling op als een röntgenfoto bij de tandarts

"Die kosmische straling wordt veroorzaakt door protonen die botsen met de atmosfeer", legt stralingsdeskundige Wouter Schroeyers (UHasselt) uit in Het Nieuwsblad. "Daaruit ontstaat straling die voornamelijk uit neutronen bestaat. Dat is een vorm van straling die ook tijdens kankertherapie wordt gebruikt."

Risico op kanker

Piloten, maar ook cabinepersoneel, lopen dan ook een hoger risico op kanker. "Zij vliegen veel en worden daarom vaker blootgesteld aan de kosmische straling", zegt Schoeyers nog. "Daarom laten ze zich het best geregeld screenen op kanker."

Dat verhoogd risico bleek al uit een eerdere overzichtsstudie, die in 2014 in de Journal of the American Medical Association (JAMA) verscheen. De data, geanalyseerd aan de Universiteit van Californië in San Francisco, hadden betrekking op een kwart miljoen mensen. Zeker piloten lopen een hoger risico. Zij hebben 2,2 keer meer kans dan de gemiddelde bevolking om een melanoom te krijgen en sterven ook vaker aan huidkanker. Het cabinepersoneel loopt twee keer meer een melanoom op dan de gemiddelde bevolking, maar sterft er minder vaak aan.